matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.2.2020
Zadania
Odp.
3
Ola:
Mam wyznaczyć pole ograniczone krzywymi. Jak wyznaczyć punkt x z miejsca przecięcia krzywej y = 2
−x
i y =
1
2
x ? Wiem, że to proste, ale jakoś się zacięłam w tym momencie.
3
d16y7:
(−8)
n
Jak udowodnić, że granica ciągu
nie istnieje?
2
n
+ 1
jak się podstawi za n kolejne liczby naturalne to widać, że wartości kolejnych elementów tego
5
Maciek:
Zapisz liczbe w postaci a +b √c, gdzie a i b należą do zbioru liczb całkowitych i c należy do zbioru liczb naturalnych
7
Leszek:
Zastosuj kryterium Cauchy'ego
4
Kacper :
Funkcja liniowa określa fx=(4−8m)x+3. Wyznacz liczne dla ktorej funkcja jest rosnąca Punkt a (1,5) należal do funckji f
5
Kacper :
Punkty A (1,−1) B (−1,7) należą do wykresu funkcji f. Znajdź wzor funkcji
2
mat:
W miejscu kropek postaw jedną z liter P, F, N:
4
Alina:
Wyznacz liczbe m dla ktorej wykresy funckji f (x) i g (x) sa prostopadle jesli f (x)=
2
m+1
x +2
4
Kamyk:
(1+i)
22
Wyznaczyć moduł i argument główny liczby
(1−i
√
3
)
6
12
janek191:
:::rysunek:::
1
gemr:
⎧
y−x(2x+1)=−2(x−1)
2
+3
⎩
(y+1)
2
+2x=y(y+1)+5
4
Alina:
Wyznacz liczbe m dla ktorej wykresy funckji f (x) i g (x) sa prostopadle jesli f (x)=2x+2 i g (x)= − 5/2x+4
5
Ola:
Zbadać, czy równanie 2
x
=
√
x
+ 2 ma rozwiązanie w przedziale (1, 2). Odpowiedź uzasadnić. Niezbyt wiem jak do tego podejść
4
Alina:
Napisz wzor prostej rownoleglej do prostej y=−4x+8 przechodzącej przez punkt p (3,2)
2
Magda:
Niech f(x) = (1 + arcsin √x)
5
Znaleźć funkcję odwrotną f
−1
i określić jej dziedzinę.
1
Nick:
Koniunkcja czy implikacja jest ważniejsza ? p ∧ q → r
2
Michaldon27:
Granica ciągu: lim n−>
∞
=
−8
n
−
1
7
n
+
1
4
Michał:
Wyznacz równania stycznych do okręgu x
2
− 6x + y
2
− 2y + 5 = 0
3
Ola:
Dana jest funkcja f (x) =−4x+8 a) wyznacz argument dla ktorego wartoścfunckji jest równa 4
2
salamandra:
Dobranoc, dziękuje raz jeszcze
1
Marcin:
Jeśli przy rozwiązywaniu układu równań za pomocą macierzy wyzeruje mi się cała kolumna to co to oznacza? Wyzerował mi się kolumna "y", czy muszę brać za "y" jakiś parametr?
30
salamandra:
20:56
3
Horqu:
Wyznacz postaci algebraiczne rozwiazan rownan:
4
Paweł:
(x+1)(x
2
+6x+m)=0
15
Patryk:
Cześć, Mam takie zadanie:
1
gemr:
Rozwiąż nierówność i wyznacz największą liczbę całkowita spełniającą tę nierówność 4(
1
2
x −
3
2
)
2
≥ x
2
+7
2
gemr:
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=x
2
−2x−15 i wyznacz jej zbiór wartości oraz argumenty dla których funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
1
jbc:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka, którego rozwinięcie powierzchni bocznej jest wycinkiem koła o kącie 150
o
i promieniu 12cm
7
BVb:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego przekątna długości 15cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30
o
2
Nickster:
Zmienna losowa X ma rozkład wykładniczy z parametrem λ = 3. Podać gęstość zmiennej losowej X. Obliczyć EX oraz E(2X −1)
3
grupy:
Niech E(n) bedzie liczba elementów rzedu n w grupie cyklicznej rzedu 60. Wówczas.
1
gorgo13:
Na ile sposobów można rozdzielić 19 jednakowych czekolad, 25 jednakowych ciastek i 37 jednakowych cukeirków między 5 dzieci
2
Michaldon27:
Wyznacz najmniejszą oraz największą wartość funkcji : a) y=x+
4
x+1
w przedziale [0,2]
8
Studenciak:
Spotkałem się dziś z takim stwierdzeniem "Oczywiście minimum (maksimum) globalne zawsze jest też w szczególności minimum (maksimum) lokalnym".
4
Natalka:
Jak się zabrać za takie zadanie? Oblicz granicę: lim (
3x+1
2x+3
)
3
2−x
1
Dżejkop:
Mam trochę luźniejsze pytanie. W tym roku piszę pracę na temat przestrzeni ilorazowych w topologii. Szukam z tego właśnie względu jakiejś fajnej matematycznej lektury. Polecicie coś?
3
Damian233:
Dzień dobry, pomoże mi ktoś rozwiązać te dwa zadania z liczb zespolonych? W ogóle nie rozumiem o co chodzi, a nie mogę znaleźć podobnych przykładów.
17
hostessa:
x
Pole obszaru ograniczonego osią OY I funkcjami y=
,y=2
−x
,y=2
2
Pomocy nie wiem zupełnie jak się za to zabrać i jaka ma być całka oznaczona,z jakiego pola. Narysowałam funkcje ale nie wiem którego obszaru pole mam policzyć:((
3
Blee:
szacowanie:
0
jilliam:
Jak obliczyć nierówność
396821
6
jilliam:
Jak rozwiazax nierównośc : x(−x(2x+−1)+2(x
2
−x+1)(x−2)+2x