Funkcja homogaraficzna
Patryk: Cześć,
Mam takie zadanie:
| | x2+8 | |
Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x) = |
| w przedziale <0, 3> |
| | x+1 | |
Czy dało by się do zadanie zrobić inną metodą niż pochodne? Zazwyczaj robiłem takie zadanie
poprzez przyrównanie do 'w' a później liczenie delty i wychodził mi zbiór wartości funkcji
tylko, że ta metoda działa gdy określam zbiór wartości dla x∊R natomiast tutaj jest przedział.
5 lut 18:10
salamandra: Masz określić najmniejsza i największa wartość funkcji a nie zbiór wartości.
5 lut 18:13
Patryk: Ja to nazwałem zbiór wartości w przedziale
5 lut 18:14
salamandra: pochodną najłatwiej, po co kombinować

liczysz ewentualne ekstrema i wartości na krańcach
przedziału
5 lut 18:15
Patryk: Z ciekawości się pytam, pochodnej nie miałem jeszcze. Tak z ciekawości, trudna jest pochodna do
ogarnięcia na poziomie matury?
5 lut 18:16
salamandra: Jak dla mnie była prosta, bo ją lubiłem.
5 lut 18:17
salamandra: Jak ogarniasz wielomiany, to easy
5 lut 18:18
Patryk: Wielomiany są proste dla mnie więc spoko

Dzięki za odpowiedź
5 lut 18:19
salamandra: przykładowe pochodne:
f(x) = 2x3−2x2+4x+2
f'(x) = 6x2−4x+4
g(x) = 2x
g'(x)= 2
h(x) = 6x2−3
h'(x) = 12x
Widzisz już jakieś zależności?
5 lut 18:20
Jerzy:
@salamandra,spróbuj trochę trudniejszą: f(x) = xx
5 lut 18:25
jc: | x2+8 | | (x+1)2 − 2(x+1) + 9 | | 9 | |
| = |
| =(x+1) + |
| − 2 = ... |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | |
Rozważamy, x>−1. Dla x<−1 jest podobnie.
| | 3 | |
... = (√x+1 − |
| )2 +4 |
| | √x+1 | |
i widać, że minimum mamy dla x+1=3 czyli dla x=2.
A jak się oddalamy od x=2 różnica rośnie (co do modułu) i wyrażenie również rośnie.
5 lut 18:39
salamandra: Jerzy, domyślam się, że tu nie będzie już na pewno x
2 
no nie bede oszukiwał − nie wiem jak
to ruszyć, nigdy takich nie miałem
5 lut 18:50
Jerzy:
Podpowiedź: f(x) = elnxx = exlnx
5 lut 18:53
salamandra: Z liczbą Eulera tez nic wspólnego nie miałem, poza podaną ciekawostką w książce podczas
realizowania granic

nie mamy tego w podstawie
5 lut 18:55
Jerzy:
Spoko
5 lut 19:00
Jerzy:
(ex)’ = ex
[ef(x)]’ = ef(x)*f’(x)
5 lut 19:02