Wyznacz równania stycznych do okręgu
Michał: Wyznacz równania stycznych do okręgu x2 − 6x + y2 − 2y + 5 = 0
a) równoległych do prostej x−2y=0
5 lut 20:16
Jerzy:
Do równania okręgu za y podstaw: y = x/2 i nałóż warunek: Δ = 0
5 lut 20:27
janek191:

( x − 3)
2 − 9 + ( y − 1)
2 − 1 + 5 =0
( x −3)
2 + ( y − 1)
2 = 5
x − 2 y = 0
y = 0,5 x
y = −2 x + b
1 = −2*3 + b ⇒ b = 7
y = −2x + 7
x
2 − 6 x + ( −2 x + 7)
2 − 2*( − 2 x + 7) + 5 = 0
x
2 − 6 x + 8 = 0
x = 2 lub x = 4 oraz y = 3 lub y = −1
y = 0,5 x + k
3 = 0,5*2 + k
k = 2
y = 0,5 x + 2
=============
−1 = 0,5*4 + l
l = −3
y = 0,5 x − 3
==============
5 lut 20:49
jc:
(x−3)2+(y−1)2=5
Przecinamy okrą prostopadłą do naszej prostej przechodzącą przez środek okręgu.
2x+y=2*3+1=7
(x−3)2+(7−2x−1)2=5
(x−3)2+4(x−3)2=5
x=2 lub x=4
wtedy odpowiednio
y=3 lub y=−1
A teraz styczne:
x−2y=−4 lub x−2y=6
5 lut 20:50
Michał: Dzięki wielkie
5 lut 21:22