Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa czworokątnego.
BVb: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego,
którego przekątna długości 15cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30o
5 lut 17:56
janek191:

α = 30
o
x = a
√2
Mamy
| h | | h | | 1 | |
| = |
| = sin 30o = |
| ⇒ h = 7,5 |
| p | | 15 | | 2 | |
| x | | x | | √3 | |
| = |
| = cos 30o = |
| ⇒ x = 7,5 √3 |
| p | | 15 | | 2 | |
a
√2 = 7,5
√3
| | 225 | | 15 | |
V = a2*h = |
| *6 * |
| = ... |
| | 16 | | 2 | |
P
c = 2 a
2 + 4a*h = ...
5 lut 19:22
a@b:

a=d/
√2 =......
V=a
2*H=.........
P
c= 2a
2+4aH=.........
5 lut 19:25
Mila:

1) W ΔD
1DB: d=15
H=7.5
2) W ΔABD:
2a
2=p
2 ⇔2a
2=7.5
2
| | 1 | | 225 | |
a2=28.125=28 |
| ⇔ a2= |
| |
| | 8 | | 8 | |
=======
Licz P
c i V z wzorów
5 lut 19:25
a@b:
5 lut 19:26
ite: Czy wy się jakoś umawiacie, ile minut wstawieniu zadania mają się pojawić odpowiedzi?
5 lut 19:30
a@b:
5 lut 19:39
ite: To zapowiedź wiosny, której już nie mogą się doczekać maturzyści?
5 lut 19:44