mat
mat:
W miejscu kropek postaw jedną z liter P, F, N:
P − jest Prawdą (tzn. musi być prawdziwe)
F − jest Fałszem (tzn. musi być fałszywe)
N − może być prawdziwe lub fałszywe (tzn. Nie wiadomo, czasem bywa prawdziwe,
a czasem fałszywe)
O zdaniu T(n) wiadomo, że
• dla każdej liczby naturalnej n zachodzi implikacja T(n)⇒T (5n),
• dla każdej liczby naturalnej n > 13 zachodzi implikacja T(n)⇒T(n−13),
• implikacja T(11)⇒T(12) jest fałszywa.
Czyli T(11)=P; T(12)=F
T(26)⇒T(13) nie zachodzi, bo n ma byc wieksze od 13 prawda?
Co można wywnioskować o prawdziwości implikacji:
a) T(130)⇒T(131) . . . . . . . . . . . . . b) T(130)⇒T(132) . . . . . . . . . . . . .
c) T(130)⇒T(133) . . . . . . . . . . . . . d) T(130)⇒T(134) . . . . . . . . . . . . .
5 lut 21:06
ite: zauważ, że
T(n) ⇒T(n−13)
T(26) ⇒T(13)
czyli n=26 i n−13=13 więc warunek n>13 jest spełniony
5 lut 22:30
mat:
Ok.
Ponadto T(26)⇒T(130) zachodzi
5 lut 23:02
ite: Ta implikacja jest prawdziwa, ale nie wiemy nic o prawdziwości (fałszu) zadania T(26), więc nie
możemy wyciągnąć z niej żadnych wniosków. A gdybyśmy wiedzieli, że T(26)=F /w ten sposób
oznaczę, że to zdanie jest fałszywe/, to T(130) i tak mogłoby przyjmować obie wartości.
Trzeba się oprzeć na tych zdaniach, których wartość jest podana:
T(11)=P i tu wykorzystać własność implikacji P ⇒ P dla T(n) ⇒T (5n)
oraz T(12)=F wykorzystująć własność implikacji F ⇒ F dla T(n) ⇒T (n−13)
6 lut 11:16
ite: Moje rozumowanie jest takie
https://prnt.sc/qye8b7. (zielone tło ma zdanie prawdziwe, czerwone tło zdanie fałszywe
I wnioski następujące:
a) T(130)⇒T(131) N
b) T(130)⇒T(132) P
c) T(130)⇒T(133) P
d) T(130)⇒T(134) N
Jeśli kogoś jeszcze to zadania zainteresowało (a zwłaszcza autora), proszę o informację, czy to
są prawidłowe odp.
6 lut 12:54
mat:
Odpowiedzi sa dobre.
6 lut 14:53
Pytający:
Ite, jeszcze "kolumny" z 1, 5, 8 są na pewno fałszywe (nie wiem, czy uznałaś je za
nierozstrzygalne, czy w ogóle nie rozstrzygałaś ich prawdziwości).
Znaczy T[1+13k] = T[5+13k] = T[8+13k] = F, ale nijak nie zmienia to odpowiedzi.
To co zaznaczyłaś w arkuszu jest dobrze.
6 lut 17:59
ite: Nie "cofnęłam" informacji o fałszu z wielokrotności pięciu − błąd. Uratowała mnie
nieokreśloność zdania T(130).
Dziękuję za poprawienie.
6 lut 19:54