Granica ciągu
Natalka: Jak się zabrać za takie zadanie? Oblicz granicę:
lim (3x+12x+3)32−x
x−>2
5 lut 13:45
Tadeusz:
zobacz co masz w tym nawiasie ... a potem sprawdź warunki istnienia granicy
5 lut 13:51
Pytający:
| | 3x+1 | | x−2 | |
a(x) = ( |
| )3/(2−x) = (1 + |
| )3/(2−x) = |
| | 2x+3 | | 2x+3 | |
| | x−2 | | x−2 | |
= (1 + |
| )−3/(x−2) = ((1 + |
| )(2x+3)/(x−2))−3/(2x+3) |
| | 2x+3 | | 2x+3 | |
lim
x→2 a(x) = e
−3/7
5 lut 14:03
Natalka: Bardzo dziękuję za pomoc, już rozumiem jak takie robić
5 lut 14:04
Jerzy:
e−2/7
5 lut 14:53