Punkty
Kacper : Punkty A (1,−1) B (−1,7) należą do wykresu funkcji f. Znajdź wzor funkcji
5 lut 21:16
salamandra: A(1,−1)
B(−1,7)
−1=a+b
7=−a+b
2b=6
b=3
−1=a+3
a=−4
y=−4x+3
5 lut 21:20
a@b:
f(x)=−4x+3
5 lut 21:20
a@b:
| | yB−yA | | 7+1 | |
a= |
| = |
| = −4 |
| | xB−xA | | −1−1 | |
f(x)= −4(x−x
A)+y
A
f(x)=−4x+3
5 lut 21:22
Leszek: Pod warunkiem , ze jest to funkcja liniowa ale to nie jest napisane w tresci !
5 lut 22:30
jakzdacmature: (y−ya)(xb−xa)= (yb−ya)(x−xa)
(y−(−1))(−1−1)= (7−(−1))(x−1)
y+1= −4(x−1)
y= −4x+3
5 lut 23:07