mat
grupy:
Niech E(n) bedzie liczba elementów rzedu n w grupie cyklicznej rzedu 60. Wówczas.
a) E(10)=?
Wiem, ze rzad elementu grupy dzieli rzad grupy, czyli n|60.
a) 10|60 prawda
co dalej wykorzystac?
5 lut 16:33
ABC:
który już raz to zadanie wrzucasz? wszystkie grupy cykliczne rzędu n są izomorficzne więc
zbadaj sobie Z
60 na piechotę i będziesz wiedział ile elementów ma rząd 10
5 lut 18:25
Adamm:
S(n) = |{x∊Z60 : nx = 0}|
S(10) = 10 (są to elementy postaci 6k)
Od tego trzeba odjąć |{x∊Z60 : 5x = 0 lub 2x = 0}| = S(5) + S(2) − S(1) = 5+2−1 = 6
E(10) = 10−6 = 4
5 lut 18:46
ABC:
pytał się co wykorzystać , trzeba było tylko powiedzieć: funkcja Eulera
Φ(10)=4, względnie pierwsze z 10 to :1,3,7,9 i niech sam kombinuje
5 lut 18:50