Równanie
Ola: Zbadać, czy równanie 2x = √x + 2 ma rozwiązanie w przedziale (1, 2). Odpowiedź uzasadnić.
Niezbyt wiem jak do tego podejść
5 lut 20:33
Bez komentarza: Narysuj wykresy obu funkcji. Masz zbadać, czy owe rozwiązanie istnieje, a nie je wyliczać.
5 lut 20:39
a@b:
5 lut 20:44
ABC:
miałaś własność Darboux?
5 lut 20:48
Ola: Miałam własność Darboux, ale słabo wyjaśnione i niezbyt wiem jak z tego korzystać. Dzięki za
podpowiedzi na górze
5 lut 21:02
ABC:
określasz funkcję pomocniczą
f(x)=2x−√x−2 jest to funkcja ciągła
zauważasz że :
f(1)=21−√1−2=−1<0
f(2)=22−√2−2=2−√2>0
istnieje zatem x0∊(1,2) taki że f(x0)=0
ale to oznacza 2x0=√x0+2
5 lut 21:11