matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.11.2019
Zadania
Odp.
4
wok:
a=(3n
2
+2/3n
2
+1){6n
2
+2 * sin π/2 *n
1
wookiee:
lim n→
∞
√
1*3
1
+2*3
2
+...+n*3
n
=
1
matlamp:
Niech Δ ozacza różnicę symetryczną, tj., dla dowolnych zbiorów A i B, AΔB := (A − B) ∪ (B − A). Sprawdź, czy dla dowolnie ustalonego zbioru X ≠ ∅, para (2
X
, Δ) jest
7
kiki:
dany jest wykres funkcji określonej dwunormowo:
1
Tomek:
4
1+5+9+...+(4x−3)
=64
1035/5
1
kiki:
Narysuj wykres funkcji: f(x)= −|2(x+1)
2
−3 | +1 , korzystajac z wykresu funkcji f(x)=x
2
4
Romek:
1
a
n
= U{1}{1−
cos{
π
sin(1/n)
}
1/n to ułamek
17
Nadine:
Niech A oznacza zbiór wielomianów stopnia co najwyżej drugiego o współczynnikach z ciała Z2. Ile elementów ma ten zbiór?
4
Sebastian:
Wyznacz dziedzinę funkcji: 1. f(x) = arcsin [log3(4−x) −1]
1
Mariusz:
log²5+log²2+log4 * log5
13
Kamil:
odcinek łączący środki dwóch sąsiednich bokow trapezu równoramiennego dzieli jego pole w stosunku 1:3.
1
Tomek:
Zbadaj monotoniczność ciągu:
0
Patryk:
Witam, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak odczytywać końcowy wynik(wartości b)
Naszkicowałem wykres, wyznaczyłem sobie wartości b dla krańców funkcji f(x), są to −2 i 1. I
0
Bartek:
Wykazać, że: (A\B) x C = (A x C) \ (B x C)
0
Marcin:
Koło o promieniu r toczy się ruchem jednostajnym z prędkością kątową ω po linii prostej. Wyznacz równania ruchu punktu, który leży na obwodzie koła w kartezjańskim układzie
1
Rrr:
Sprawdź czy funkcja f(x)=
√
x
2
+2x+1
ma pochodną w każdym punkcie dziedziny
5
Kamila:
Zbadaj rozwiązalność układu równań z parametrem
1
12345:
Nie do końca zrozumiałem temat równań wymiernych. Wiem, że odpowiedzią na pytanie o rozwiązanierównania wymiernego w którym wychodzi mi funkcja kwadratowa jest wyrażenie w
2
Geo:
Jak wyznacza się przeciwobraz? Np. z funkcji sin(x) A={−1,0,1} B=(0,1)?
10
Adamq:
Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o przekątnej podstawowej d i kącie pomiędzy przeciwległymi ścianami bocznymi α.
1
Kajetto:
Oblicz:
5
gerard:
Kasia kupiła przybory do mycia ząbów: kubek, szczoteczkę i pastę. Kubek był o 7 zł tańszy niż szczoteczka i 7 razy tańszy niżpasta za zakupy kasia zapłaciła 18,70zl. ile kosztował kubek
4
gerard:
W pewnej klasie liczba chłopców stanowi 65% liczby dziewcząt. Chłopców w tej klasie jest o 7 mniej niż dziewcząt. Ile osób liczy ta klasa.
1
Agata:
Niech T(n) oznacxa liczbę ciągów długości n które można utworzyć używając tylko symboli 1,2,33,44,55 (trzy ostatnie to symbole długości 2).Podaj wzór jawny funkcji.
0
Agata:
Niech T(n) oznacxa liczbę ciągów długości n które można utworzyć używając tylko symboli 1,2,33,44,55 (trzy ostatnie to symbole długości 2).Podaj wzór jawny funkcji.
1
Mariusz:
log4*log5