rownanie wykladnicze
Tomek: 41+5+9+...+(4x−3)=641035/5
Wyznacz najmniejsze możliwe n spelniajace to rownanie.
Takie mam polecenie troche nie sprecyzowane ale domyślam się, że chodzi o ciąg arytmetyczny w
potędze czwórki.
Lecz nie mam pojecia jak do tego podejść
(1+(4x−3))/2 * n = 3105/5
czy poprostu zrobic wykres n od x i odczytać najmniejsze naturalne n?
5 lis 22:16
Adamm: zauważ, że nie napisałeś co to jest n
5 lis 22:17
xyz:
64 = 4
3
oraz
1035/5 = 207
4
1+5+9+....+(4x−3) = (4
3)
207
4
1+5+9+....+(4x−3) = 4
621
1 + 5 + 9 + ... + (4x−3) = 621
znajdzmy ile jest wyrazow tego ciagu (czyli 'n') ze wzoru na n−ty wyraz:
a
n = a
1 + (n−1) * r
czyli
4x−3 = 1 + (n−1) * 4
4x−3 = 1 + 4n − 4
4x −3 = 4n − 3
4x = 4n
n = x
zatem jest "x" elementow tego ciagu
Zatem suma:
| | 1 + (4x−3) | | 4x − 2 | | 2(2x−1) | |
Sn = |
| * x = |
| * x = |
| * x = (2x−1)*x = 2x2 − x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Czyli:
2x
2 − x = 621
2x
2 − x − 621 = 0
delta...
x
1 = ...
x
2 = ...
6 lis 23:21
5-latek: √Δ≈70,49
x1≈17,87
x2≈−17,37
czyli x musi byc dodatni wiec najmniejszy to 17
7 lis 01:26