zadanie z treścią
gerard: Kasia kupiła przybory do mycia ząbów: kubek, szczoteczkę i pastę. Kubek był o 7 zł tańszy niż
szczoteczka i 7 razy tańszy niżpasta za zakupy kasia zapłaciła 18,70zl. ile kosztował kubek
,ile kosztowała szczoteczka ,a ile pasta do zębów ?
5 lis 09:24
gerard: x − cena szczoteczki
x−7 − cena kubka
i nie wiem co dalej
5 lis 09:26
Jerzy:
Zapisz cenę pasty , a potem wszystko zesumuj.
5 lis 09:30
Tadeusz:
to pasta 7(x−7) ... i teraz "paragon" za zakupy
5 lis 09:31
gerard: 8, 30 zł szczoteczka ?
1,30 zł kubek?
9,10 zł pasta ?
5 lis 09:36
Mila:

Dobrze.
s−7+s+7(s−7)=18.7
stąd :
s=8,30 zł.
k=1,30 zł.
p=9,10 zł.
8,30+1,30+9,10=18,70
5 lis 17:35