Trapez
Kamil: odcinek łączący środki dwóch sąsiednich bokow trapezu równoramiennego dzieli jego pole w
stosunku 1:3.
Jaki jest stosunek długości podstaw tego trapezu ?
5 lis 20:19
Kamil: Mógłby ktoś chociaż podać jakąś wskazówkę
5 lis 21:12
Mila:
Dane chyba się nie zgadzają. Na pewno ma być 1:3 ?
5 lis 21:15
Kamil: 1:9 tak mój błąd
5 lis 21:18
Kamil: Z czego skorzystać? Spróbuję sam, ale zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać.
5 lis 21:24
Saizou :
H=2h
| | 1 | |
Ptrapezu= |
| (2a+2b)*H=(a+b)*2h |
| | 2 | |
za zależności stosunku 1:9 mamy
P
trapezu=10*P
małego trójkąta
a+b=5b
a=4b
5 lis 21:55
Eta:

Z podobieństwa trójkatów AEF i ABD w skali k=2
P(AEF)=u to P(ABD)=4u
więc P(EFBD)=3u to P(BCD)=6u ( jak na rysunku
| | 2b*2h | |
P(BCD)= |
| =6u ⇒ b*h=3u |
| | 2 | |
=========
5 lis 21:57
Eta:
No i............
5 lis 22:01
Mila:
Już piszę.
5 lis 22:02
Eta:
Po co? ja już napisałam
5 lis 22:04
Saizou : Poprawiam moją "końcówkę"
2a+2b=5b
2a=3b
5 lis 22:10
Eta:
Dla jasności :
U
Saizou dolna podstawa 2b u mnie 2a
górna podstawa 2a u mnie 2b
| | b | | a | |
zatem wynik : |
| = 2:3 i u mnie |
| =2:3 |
| | a | | b | |
5 lis 22:21
Mila:

Bez wykorzystania .podobieństwa
1)
| | a+b | | 1 | | 4a+3b | |
P{ABCFE}= |
| *h− |
| b*h= |
| *h |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
2}
9b=4a+3b
6b=4a
===========
5 lis 22:21
Eta:
5 lis 22:22
Mila:
Dla ucznia VII klasy.
1)
P
ABCFE=9x z treści zadania
2)
Porównanie:
8a+8b=20b⇔8a=12b /:4
2a=3b
========
6 lis 15:17
Cy-57MAKS: A dla przedszkolakow
Milu tez poprosze
6 lis 15:36
Mila:
To jest zadanie z konkursu dla uczniów VIII klasy.
Dla przedszkolaków będzie kolaż.
6 lis 15:57
Cy-57MAKS: OK
6 lis 16:09