Problemik
Adamq: Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o przekątnej podstawowej
d i kącie pomiędzy przeciwległymi ścianami bocznymi α.
Nie wiem czy idę dobry tokiem, staram się wszystkie dane przedstawić za pomocą a czyli boku
podstawy.
5 lis 11:51
Jerzy:
We wzorze też musi pojawić się kąt α , którego przecież nie znasz.
Najpierw wyznacz bok podstawy, a potem wysokość ściany bocznej.
5 lis 11:55
Adamq: a = d√2/2
Wysokość ściany bocznej wyrazić za pomocą sinusa1/2α?
5 lis 12:11
Jerzy:
Tak.
5 lis 12:13
Adamq: Nie mam pojęcia czy dobrze mi to wyszło
Wysokość ściany bocznej (h)
5 lis 12:20
Jerzy:
| a/2 | | a | | d√2 | |
| = sin(α/2) ⇔ h = |
| = |
| |
| h | | 2sin(α/2) | | 4sin(α/2) | |
| | 1 | |
Teraz: Pb = 4* |
| *a*h = .... i licz dalej |
| | 2 | |
5 lis 12:30
Adamq: Więc szedłem dobrym tokiem, chciałbym tylko sprawdzić czy wynik się zgadza.
5 lis 12:38
Adamq: | | 1 | |
W mianowniku powinno być 2sin |
| α |
| | 2 | |
Przepraszam za błąd
5 lis 12:42
5 lis 12:45
5 lis 12:55
Jerzy:
| | 1 | | d√2 | | d√2 | | d2 | |
Sorry... moja pomyłka: Pb = 4* |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4sin(α/2 | | 2sin(α/2) | |
5 lis 12:59