wykres
kiki: dany jest wykres funkcji określonej dwunormowo:
f(x)= { 0,5x+2 dla x ∊ <−6,2>
−x+5 dla x ∊ (2,6>
Napisz wzór funkcji g(x)=f(2x)
5 lis 22:34
Adamm: dwunormowo − takiego czegoś to ja jeszcze nie słyszałem
5 lis 22:38
PW: Nie wiem, ale całe życie się uczę.
dwunormowo − jaki piękny przykład nowomowy
pseudonaukowej.
Rozmumiem, że funkcja
f(x) = 0,5x + 2 dla x∊R
jest określona
jednonormowo
5 lis 22:40
Eta:
5 lis 22:43
kiki: czy to będzie tak:
g(x)= { x+2 , x ∊ <−12,4>
−2x+5, x ∊ (4,12>
czy źle .... ?
5 lis 22:59
PW: Źle.
f(u) jest określona tylko dla u∊<−6, 6>. Jeżeli chcesz obliczać wartość dla u = 2x, to 2x musi
należeć do przedziału <−6, 6> czyli x można brać tylko z przedziału <−3, 3>
5 lis 23:09
kiki: f(2x)= { x+2 , 2x ∊ <−3,1>
−2x+5, 2x ∊ (1,3>
?
5 lis 23:14
kiki: f(2x)= { x+2 , x ∊ <−3,1>
−2x+5, x ∊ (1,3>
5 lis 23:15
Mila:
6 lis 15:54