rozwiązalność układu równań z parametrem
Kamila: Zbadaj rozwiązalność układu równań z parametrem
2x−3y=8
x−(m+2)y=2
dla jakiego m uklad jest sprzeczny?
Wyznacz te wartosci parametru m dla ktorych rozwiazaniem ukladu jest para liczb (x,y) taka ze
y>0
Potrzebuje pomocy, nie mam pojecia jak sie za to zabrać
5 lis 17:14
5 lis 17:24
Kamila: czyli mam obliczyć tylko dla czego zeruje się W żeby układ był sprzeczny?
W=7−2m;
Wx=22−8m
Wy=−4
Czyli tylko 7−2m=0 => m=7/2?
a drugim punkcie Wy/W>0 i W=/=0 ?
5 lis 20:45
Cy-57MAKS: masz napisane kiedy uklad jest sprzeczny (jakie sa warunki
Potem wyliczasz x i y
i y>0 ma byc
5 lis 20:47
Tomek: no wychodzi mi że sprzeczny dla m=7/2 a uklad dla x y gdzie y>0 to m nalezy do R \ {7/2} bo
y=−4/(7−2m)
czy cos zle robię?
5 lis 22:20
Tomek: z ciekawości chcę to zrobić
5 lis 22:20