matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.5.2020
Zadania
Odp.
5
Ewa:
Gdzy liczyłam poniższe zadanie.Nie mogłam go obliczyć z reguły de hospilata. Ponadto natrafiłam na 0
−
Czy ta liczba ma określać wszystkie liczby mniejsze od "0" dlatego
4
ICSP:
jest
6
ola:
suma wszystkich miar katow plaskich w ostroslupie n katnym wynosi
2
ola:
Podstawy trapezu ABCD mają długości AB = a i CD = b . Na ramionach trapezu wybrano punkty K i L w ten sposób, że odcinek KL jest równoległy do podstaw i dzieli trapez na dwa trapezy o
4
ola:
jak to wyznaczyc
4
michał:
Z odcinka drutu o długości 4 m wykonano ramkę w kształcie rombu z jedną przekątną (zobacz rysunek).
4
Annnia:
:::rysunek::: W kwadracie narysowano łamaną DEFB (jak na rysunku). Miary zaznaczonych kątów wynoszą 90
11
FiF:
Udowodnij, że w czworokącie odległości między środkami przeciwległych boków są równe wtedy i tylko wtedy, gdy przekątne tego czworokąta są prostopadłe.
7
RubikSon:
Wyznacz wszystkie liczby całkowite nieujemne n takie, że liczba 12n
2
+ 6n + 7 jest szóstą potęgą liczby całkowitej.
1
Ola:
X ma rozkład jednostajny na przedziale [0, 2]. Czy to prawda, że: a) P(X>2/3) = 2/3
22
Annnia:
a+
b
c
=11 b+
a
c
=14
4
hipcio96:
1. Ile wynosi postać trygonometryczna liczby zespolonej 3
√
3
−3i ? (obliczenia)
4
malto:
Część całkowita liczby
√
20+
√
20+
√
20+
√
20+
√
20
jest równa?
5
malto:
Niech N będzie najmniejszą liczbą naturalną o sumie cyfr równej 2019. Jaka jest pierwsza od lewej cyfra liczby N?
6
n:
Jak się nazywa funkcja, która jest symetralna względem OY i OX jednocześnie. Sinus jest taką funkcją, tylko zapomniałem jak na to się mówi matematycznie.
1
Kania:
Uzasadnij, ze granica nie istnieje
!
13
ICSP:
dowodzenie tożsamości trygonometrycznych polega na przejściu od jednej strony i uzyskaniu drugiej.
1
jul1a:
Mając dany trójkąt ABC znaleźć miejsce geometryczne punktów X, dla których |AX| ≤ |BX| ≤ |CX|.
2
ICSP:
x
w
= m jeśli m ∊ [0 ; 2] to g(m) = f(m)
11
Aa:
mam pytanie, zrobilam juz wszystkie arkusze z cke operonu, ksiazki teraz matura,nibymatury z kielbasy i nowej ery z rozszerzenia
5
Bleee:
Patrz tu:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1605.html
2
adam:
1. Pan jan złożył do banku 38 000 zł na trzy lata na procent składany. Jaką kwotę Bedzie miał na koncie po tym okresie, jeżeli oprocentowanie w banku wynosi 3% w skali roku, a odsetki
6
m:
:::rysunek::: Wykaż, że jeżeli a<b≤−2, to (rysunek)
5
Ewa:
Dzień dobry,dlaczego przy wyznaczaniu wielomianu trzeciego stopnia, który ma dokładnie dwa miejsca zerowe −2 i 1,gdzie jeden jest dwukrotny.
9
MatmaB:
Ile kaszy jęczmiennej perłowej należy pobrać z magazynu aby przygotować 40porcji kaszy ugotowanej na sypko jako dodatku do gulaszu?
7
ygrek:
Konkursowe: Niech a,b,c≥0 takie że a+b+c=1 oraz5 ≤ x ≤9. Wykaż że