Bardzo proszę o pomoc
hipcio96: 1. Ile wynosi postać trygonometryczna liczby zespolonej 3
√3−3i ? (obliczenia)
2.Ile wynosi wartość wyrażenia (2−2i)
10? (obliczenia)
| | i | |
3.Ile wynosi część urojona liczby zespolonej |
| − 4+3i ? |
| | 1+2i | |
22 maj 15:59
Minato:
1) spójrz do notatek, książek jak to zrobić (ew. internet)
2) skorzystaj ze wzorów deMoivre
3) sprawdzą do postaci z=a+bi → Re(z) = a oraz Im(z) = b
22 maj 16:03
janek191:
z.2
(2 − 2 i)10 = [2*(1 − i)]10 = 210*[ ( 1 − i)2]5 = 210*{− 2i)5 =
= 210*( −32 i) = − 25*210 i = − 215 i
22 maj 18:07
janek191:
z.3
| i | | 1 − 2 i | |
| * |
| − 4 + 3 i = ... |
| 1 + 2 i | | 1 − 2i | |
22 maj 18:08
Mariusz:
z.1
|z|
2=9*3+9=36
|z|=6
| | π | | π | |
6(cos(2π− |
| )+isin(2π− |
| )) |
| | 6 | | 6 | |
| | 11π | | 11π | |
6(cos( |
| )+isin( |
| )) |
| | 6 | | 6 | |
22 maj 18:18