Wyznacz wzór funkcji g(m)
Pawulon: Wyznacz wzór funkcji g(m), która każdej liczbie rzeczywistej przyporządkowuje najmniejszą
wartość funkcji kwadratowej f(x)=x2−2mx+3 w przedziale <0;2>.
Nie wiem czy się dobrze za to zabieram, ale mam takie cos.
fmin= p= −b2a = m, a to mi z kolei daje q=f(m)=−m2+3
No i teraz to już nie wiem co zrobić
22 maj 13:28
ICSP: xw = m
jeśli m ∊ [0 ; 2] to g(m) = f(m)
jeśli m > 2 to go(m) = f(2)
jeśli m < 0 to g(m) = f(0)
22 maj 13:32
Pawulon: Aha. Już wiem. Dziękuje bardzo
22 maj 13:35