Granica
Ewa: Gdzy liczyłam poniższe zadanie.Nie mogłam go obliczyć z reguły de hospilata.
Ponadto natrafiłam na 0− Czy ta liczba ma określać wszystkie liczby mniejsze od "0" dlatego
wychodzi nieskończoność?
22 maj 22:39
fil: jakie zadanie
22 maj 22:45
22 maj 22:47
Szkolniak: | | −x+2 | | −(x−2) | |
limx−>3−( |
| )=limx−>3−( |
| )= |
| | x2−5x+6) | | (x−3)(x−2) | |
| | −1 | | −1 | |
=limx−>3−( |
| )=[ |
| ]=+∞ |
| | (x−3) | | 0− | |
22 maj 22:57
Jerzy:
Chyba nie bardzo rozumiesz ragułę de l’Hospitala.
22 maj 22:57
Szkolniak: Regułę de l'Hospitala możemy zastosować w przypadku gdy otrzymamy takie postaci:
22 maj 22:59