Bardzo proszę o rozwiązania ze wszystkimi obliczeniami
Ola: X ma rozkład jednostajny na przedziale [0, 2]. Czy to prawda, że:
a) P(X>2/3) = 2/3
b) P(0,5 X 3) = 3/4
c) prawdopodobieństwa, że wynik leży w przedziale [0,2; 0,3] i [1,7; 1,8] są równe.
d) prawdopodobieństwo, że pole kwadratu o boku X jest większe od 3 przekracza 0,2.
22 maj 17:34
wredulus_pospolitus:
A coś od siebie

Teorię znasz

Więc co to rozkład jednostajny na danym domkniętym przedziale

Popraw zapis w (b)
22 maj 17:50
Ola: b) P(0,5 <= X <= 3) = 3/4
23 maj 08:55
Bleee:
Czyli wyznajemy zasadę − − − czekam na gotowca, bo przecież od tego jesteście tutaj
23 maj 10:54
Qulka:

| | 4 | | 1 | | 2 | |
a) zielone |
| • |
| = |
| tak |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
c) fioletowe |
| • |
| = |
| • |
| tak |
| | 10 | | 2 | | 10 | | 2 | |
23 maj 14:43