Z odcinka drutu o długości 4 m wykonano ramkę w kształcie rombu z jedną przekątn
michał: Z odcinka drutu o długości 4 m wykonano ramkę w kształcie rombu z jedną przekątną (zobacz
rysunek).
22 maj 18:47
michał: Jaka powinna być długość tej przekątnej, aby pole powierzchni tego rombu było największe
możliwe?
22 maj 18:47
22 maj 18:48
fil: czyste zadanie optymalizacyjne
22 maj 18:50
wredulus_pospolitus:

zał.
4x ∊ ( 0 ; 4/3 ) −−> x ∊ ( 0 ; 1/3 )
y
2 + (2x)
2 = (1−x)
2
wyznacz 'y'
podstawiasz wyznaczony 'y' ... funkcja jednej zmiennej ... szukasz maksimum
wyznaczasz ile równe jest 4x = ...
22 maj 18:52
Poprostupatryk: wredus
a czemu zaznaczyłeś krawędź rombu jako 1− x.
23 maj 23:14
wredulus_pospolitus:
4 krawędzie + przekątna mają długość 4
przekątną oznaczyłem jako długość 4x ... więc 4 krawędzie mają długość 4 − 4x
| | 4 − 4x | |
więc jedna krawędź ma długość |
| = 1 − x |
| | 4 | |
23 maj 23:15
wredulus_pospolitus:
specjalnie tak oznaczyłem przekątną ... aby nie mieć ułamków
23 maj 23:16
Poprostupatryk: Bardzo mądrze, dzięki
23 maj 23:17
wredulus_pospolitus:
zastanów się przez moment skąd mam założenie, że 4x ∊ ( 0 ; 4/3 )
23 maj 23:21
23 maj 23:29
wredulus_pospolitus:
@salamandra −−− a Ty jak zwykle utrudniałeś sobie życie z tym wzorem na pole rombu
23 maj 23:31
Poprostupatryk: no rozumiem już wredusku,
mam tylko wątpliwości przy przejściu:
P(x) = √−8x3+4x2
...
P'(x) = −24x2+8x
W wykropkowanych miejscach nie wiem co napisać. Czy może, że "...√−8x3+4x2 jest tak samo
monotoniczne jak −8x3+4x2. Od teraz będę badał funkcję √−8x3+4x2... ?"
23 maj 23:37
salamandra: @wredulus... to było ponad dwa tygodnie temu, już bym tego nie zrobił
23 maj 23:38
wredulus_pospolitus:
dziwna funkcja P(x) Ci wyszła
y
2 = 1 − 2x − 3x
2
| | (P(x))2 | |
polecałbym liczyć pochodną z funkcji: |
| |
| | 16 | |
23 maj 23:39