optymalizacja
salamandra:

Z odcinka drutu o długości 4 m wykonano ramkę w kształcie rombu z jedną przekątną (zobacz
rysunek).
w ΔADC
| | | | 4+e | |
p (połowa obwodu) = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 4+e | | 4+e | | 4−e | | 4+e | | 4−e | | 4+e | |
P=√ |
| ( |
| − |
| )( |
| − |
| )( |
| −e) = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Pole rombu: 2*P
f(e)=−3e
4−8e
3+16e
2
f'(e)=−12e
3−24e
2+32e
f'(e)=0 ⇔ −12e
3−24e
2+32e
| | −3+√33 | | −3−√33 | |
e=0 v e= |
| v e= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | −3+√33 | |
funkcja jest określona dla e>0, więc max będzie dla e= |
| |
| | 3 | |
Brzydka liczba, więc zapewne się gdzieś pomyliłem albo źle do tego podszedłem?
4 maj 14:54
Jerzy:
| | 2a + e | |
W trójkącie ADC połowa obwodu p = |
| |
| | 2 | |
4 maj 14:59
salamandra: No to dobrze mam połowę obwodu, a dalej?
4 maj 15:11
Jerzy:
A do czego ci potrzena połowa obwodu.Wyznacz drugą przekatną, wyznacz pole rombu jako połowę
iloczynu przkatnych ( jako funkja e) i optymalizuj.
4 maj 15:21
salamandra: liczyłem z Herona, po to mi była potrzebna połowa obwodu, tylko ten pomysł mi przyszedł do
głowy
4 maj 15:22
Jerzy:
To licz, jak ci napisałem. To najprostszy sposób.
4 maj 15:23
salamandra: f
2=4a
2−e
2
f=
√4a2−e2
i z tego?
4 maj 15:25
Jerzy:
| | 1 | |
Tak.Teraz: P(e) = |
| *f*e |
| | 2 | |
4 maj 15:28
salamandra: f=
√4a2−e2
| | −3e2−8e+16 | | −3e2−8e+16 | |
f=√ |
| −e2=√ |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | −3e2−8e+16 | | 1 | | √−3e2−8e+16 | |
P= |
| *e*√ |
| = |
| e* |
| = |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | e√−3e2−8e+16 | | √−3e4−8e3+16e2 | |
= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
f(e)=−3e
4−8e
3+16e
2
wychdozi to samo
4 maj 15:34
Jerzy:
| | 1 | |
f(e) = |
| *√4a2 − e2*e = √4a2e2 − e4 i teraz licz pochodną. |
| | 2 | |
4 maj 15:39
salamandra: | | −3+√33 | |
to jest to samo, wychodzi nadal max dla |
| |
| | 3 | |
4 maj 15:41
Jerzy:
Pochodna wyrażenia pod pierwiastkiem, to: −4e3 + 8a2e i teraz szukaj miejsc zerowych
4 maj 15:48
salamandra: Tłumaczę Jerzy, że wychodzi to co u mnie

policzyłem już z tego co podałeś
4 maj 15:48
Jerzy:
15:39
| | 1 | | −4e3 + 8a2e | |
f'(e) = |
| * |
| |
| | 2 | | 2√.......... | |
4 maj 15:50
Jerzy:
15:34 , co to jest na końcu f(e) = −3e4 − 8e3 + 16e2
4 maj 15:52
salamandra: no rozpatruję tylko funkcję pod pierwiastkiem, wcześniej włączyłem "e" pod pierwiastek.
4 maj 15:53
Jerzy:
15:48 , licz miejsca zerowe.
4 maj 16:00
salamandra: Wyszły takie same jak w 14:54
4 maj 16:02
Jerzy:
−4e2 + 8a2 = 0, ile wynosi e ?
4 maj 16:26
salamandra: Och, przepraszam, bo nie skopiowała mi się cała treść i pytają oczywiście dla jakiej długości
| | −3+√33 | |
przekątnej będzie max pole rombu. Wychodzi powtórzę po raz n−ty− max dla |
| |
| | 3 | |
4 maj 16:40
Jerzy:
Odpowiedz na pytanie 16:26, bo funkcja f(e) osiąga maksimum dla takego e, które jest
rozwiązaniem tego równania.
4 maj 16:45
Jerzy:
I nie powtarzaj głupot po raz n − ty.
4 maj 16:46
salamandra: e2=2a2
e=a√2
4 maj 16:48
Jerzy:
I to jest prawidłowe rozwiązanie.
4 maj 16:53
salamandra: Nie przekonuje mnie to, nie widzę kompletnie Twoich przekształceń i dlaczego tak uparcie
zostajesz przy "a", skoro je wyznaczyłem za pomocą "e".
4 maj 16:57
Jerzy:
a jest zadaną stałą,a e zmienną.
4 maj 16:59
salamandra: Nic z tego nie rozumiem, mam dobrze czy nie,? Czemu mamy cokolwiek uzależniać od "a", skoro
mamy "4" podane?
4 maj 18:11
f123: @Jerzy pomyliles typy zadan.
4 maj 18:11
Jerzy:
Gdzie problem: a = 1 m , źle przeczytałem treść zadania.
4 maj 18:28
ICSP: Tam była w ogóle treść gdzieś ?
Bo nie widzę.
4 maj 18:31
salamandra: Tak, dopisałem, że pytają dla jakiej długości przekątnej będzie max pole rombu
4 maj 18:33
f123: @Jerzy tez sie na to nacialem na poczatku, ale chyba dlugosc przekatnej tez wliczamy do tego
4m?
4 maj 18:40
salamandra: a≠1m
4 maj 18:44
Jerzy:
@salamandra, nie osłabiaj mnie,jeśli obwód rombu to 4 m, to jego bok = 1 m
4 maj 19:04
Layla: @Jerzy skąd wiadomo, że obwód jest równy 4m?
4 maj 19:10
4 maj 19:14
Jerzy:
Z treści zadania.
4 maj 19:14
Layla: "Z odcinka drutu o długości 4 m wykonano ramkę w kształcie rombu z jedną przekątną."
Z treści zadania nie wynika przypadkiem, że na długość 4m składają się cztery ramiona rombu
wraz z jego przekątną?
Czyli L=4m− e
4 maj 19:17
Jerzy:
Zgoda,nie podał pełnej treści zadania.
4 maj 19:21
salamandra: Podałem
4 maj 19:23
Jerzy:
Masz rację, 4a + e = 4 m
4 maj 19:23
Jerzy:
To ja źle zrozumiałem treść zadania.
4 maj 19:27
Layla:
4 maj 19:28
salamandra: W końcu doszliśmy do konsensusu
4 maj 19:34