nierówność
ygrek: Konkursowe:
Niech a,b,c≥0 takie że a+b+c=1 oraz5 ≤ x ≤9. Wykaż że
x(a2+b2+c2) ≤ x(3−x)(a3+b3+c3)+1.
22 maj 00:17
mat: a=1
b=0
c=0
x=6
6≤−18+1 ? nieprawda
22 maj 00:44
Minato:
Jak to konkursowe, to sam/sama powinnaś je rozwiązać, tak nakazuje uczciwość.
22 maj 08:59
sem: Niestety mat ale to nie jest żaden dowód
22 maj 09:31
janek191:
Wystarczy podać kontrprzykład.
22 maj 09:33
mann:
Hej
mat,
sem,
janek 191 − ślepi jesteście, że nie dostrzegacie informacji o tym,
że jest to zadanie konkursowe? Chcecie sie popisywać?
22 maj 10:50
ABC:
mat się nie popisywał, pokazał że nierówność jest fałszywa
22 maj 10:54
ICSP: a może należało pokazać, że jest fałszywa
22 maj 11:43