22 maj 14:22
ICSP: dowodzenie tożsamości trygonometrycznych polega na przejściu od jednej strony i uzyskaniu
drugiej.
Jednym słowem źle.
Odgórnie zakładasz, że tożsamość jest prawdziwa.
22 maj 14:26
salamandra: | | α | |
Dlaczego odgórnie? Doprowadziłem lewą stronę do tg |
| |
| | 2 | |
22 maj 14:28
ICSP: Ponieważ od niej zacząłeś rozwiązanie. Przytoczę pierwszą linijkę.
| sin2x | | cosx | | x | |
| * |
| = tg |
| |
| 1 + cos2x | | 1+cosx | | 2 | |
zaczynasz od niej, więc jesteś pewny, ze zachodzi.
22 maj 14:33
salamandra: Czyli powinienem był nie pisać tego „=„ i zająć się tylko i wyłącznie lewa strona?
22 maj 14:36
fil: | | 2sinαcosα | | cosα | |
L = |
| * |
| = |
| | 2cos2α | | 1 + cosα | |
| | sinα | | | | α | |
= |
| = |
| = tg |
| = P |
| | 1 + cosα | | | | 2 | |
22 maj 14:38
fil: Oznaczasz wyrazenie po lewej stronie znaku rownosci literka 'L' i przeksztalcasz
22 maj 14:39
ICSP: Pokażę Ci to może na innym przykładzie.
Pokaż, że jeżeli dla liczb dodatnich a,b,c zachodzi a < b
to a − c < b + c i a + c < b − c
Dowód:
a − c < b + c i a + c < b − c
dodając stronami
2a < 2b
a < b
czyli twierdzenie zostało udowodnione.
Jednak gdy bliżej spojrzymy na konkretne wartości a,b,c ( a = 5 , b = 6 , c = 4 )
5 < 6 ⇒ (1 < 10 i 9 < 2 )
czyli coś ewidentnie nie pasuje.
Gdzie jest zatem błąd?
22 maj 14:39
salamandra: @ICSP nie wiem gdzie jest błąd, ale już wiem, co zrobiłem źle
22 maj 14:49
fil:
22 maj 14:54
salamandra: A dziedzinę dobrze wyznaczyłem?
22 maj 15:35
ICSP: Dobrze
22 maj 15:36
Minato:
salamandra jest dobrze tylko brakuje Ci komentarza o przekształceniach równoważnych.
Tak na prawdę to nie przekształcasz prawej strony, wiec lepiej napisać, tak jak proponuje
fil, czyli zacząć przekształcać lewą stronę i dojść do prawej.
22 maj 16:05
salamandra: Tak, już wiem, na to też ICSP zwrócił uwagę na początku, jeśli to dobrze zinterpretowałem
22 maj 16:12