matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.5.2021
Zadania
Odp.
7
logic:
Dokładnie dwaj studenci znają co najmniej trzy języki obce S(x) − x jest studentem
7
nawaleta:
W trójkacie ABC w któym |CA|=|CB|=10 i kąt ABC=7, obrano punkt D na boku AB taki, że AD=2*DB. Oblicz odległosc punktu D od boków CA i CB tego trójkata.
9
anonim123:
Przy rozwiązywaniu równania w
2
+8i=0 dlaczego z=−2i?
4
gorgonek:
Cześć! Mam pewien dylemat związany z układami równań. Otóż... Mam takie zagadnienie na obronę na studiach:
13
Kuba:
witam, mam takie zadanie i nie umiem go rozwiązać. Chorowałem długo a to co przesyłają zdalnie nie wchodzi mi w ogóle .Gdyby Ktoś mógł mi pomóc, to zadanie z liceumi trzeba coś tam wyliczać
5
logic:
Zbuduj kwantyfikatorowy schemat zdania: Niektórzy zdolni matematycy są muzykalni.
2
Łukasz:
Czy żeby sprawdzić,że trzy wektory są współpłaszczyznowe wystarczy obliczyć iloczyn mieszany? Jeśli iloczyn będzie równy 0 to czy są współpłaszczyznowe?
9
jacek:
Restauracja otrzymała 2n różnych zamówień, lecz zostały one pomieszane w jej oprogramowaniu do obsługi. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że niewłaściwe zamówienie
3
azao:
5x
2
−x+6≡0(mod 11)
3
getin:
30
anonim123:
Mam dwa zadania z liczb zespolonych w pierwszym wychodzą mi kwadraty i przez to jest trudne do policzenia i nie wiem jak to zrobić polecenie dla obydwu oblicz
4
szymon:
Boki trójkata mają długości 13,14,15
8
Ola:
Dane są punkty A(4, 2), B(8, 8) oraz prosta k: 5𝑥−𝑦−12=0. Znajdź na prostej k wszystkie takie punkty C, żeby kąt ACB był prosty.
7
tomek:
Dane są punkty
13
Mariusz:
Jak ja chodziłem do szkoły to