GEOMETRIA
nawaleta: W trójkacie ABC w któym |CA|=|CB|=10 i kąt ABC=7, obrano punkt D na boku AB taki, że AD=2*DB.
Oblicz odległosc punktu D od boków CA i CB tego trójkata.
Mam tutaj problem z podobienstwem, bo jest tego podobienstwa sporo
13 maj 20:40
6latek: Najpierw sprawdz tresc zadania
Kąt ABC=7*570≈400o
13 maj 20:45
nawaleta: powinno być 70 stopni
13 maj 20:48
chichi:
Na waleta − odważnie
![](emots/2/jezyk1.gif)
Nie zapominaj, że masz jeszcze różne wzory na pole trójkąta
13 maj 20:57
nawaleta: Nie rozumiem chyba
13 maj 20:58
Mila:
![rysunek](rys/154556.png)
W trójkącie ABC w którym |CA|=|CB|=10 i kąt ABC=70
o, obrano punkt D na boku AB taki,
że AD=2*DB.
Oblicz odległość punktu D od boków CA i CB tego trójkąta.
1)
ΔAED∼ΔBED w skali k=2
f=2e
2) W ΔABC:
3x | | 10 | |
| = |
| ⇔3x*sin70o=10*sin40o |
sin40 | | sin70 | |
3)
=============
13 maj 23:50
myszka Miki:
Korzystam z rys.
Mili
P(ABC)=50*sin40
o
i f=2e
| 1 | | 1 | |
P1= |
| 2e*10= 10e , P2= |
| *e*10 = 5e |
| 2 | | 2 | |
P=P
1+P
2=15e
| 10 | | 20 | |
15e=50sin40o ⇒ e= |
| sin40o i f=2e= |
| sin40o |
| 3 | | 3 | |
=========================
14 maj 00:04
chichi:
Właśnie takie rozwiązanie miałem na myśli wspominając o polach
14 maj 00:20
ϱoco:
Trzeba dorysować odcinek CD.
14 maj 18:30
chichi:
Jak ktoś tego nie widzi, to niech sobie dorysuje..
14 maj 18:49
πesio:
![rysunek](rys/154575.png)
P
1=P
ADC , P
2=P
DBC
Czy teraz pasuje ? ..
ocoϱ
14 maj 19:28
Rumcajs:
14 maj 22:10