Kwantyfikatorowe schematy zdań
logic: Dokładnie dwaj studenci znają co najmniej trzy języki obce
S(x) − x jest studentem
O(x) − x jest językiem obcym
Z(x,y) − z zna y
⋁x⋁y( S(x) ∧ S(y) ∧ ⋀a⋀b⋀c⋀d (O(a) ∧ O(b) ∧ O(c) ∧ O(d) Z(x,a) ∧ Z(x,b) ∧ Z(x,c) ∧ Z(y,a)
∧ Z(y,b) ∧ Z(y,c)) ⇒ (∼ Z(x,d) ∧ ∼Z(y,d))))
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy to jest poprawne?
13 maj 21:32
chichi:
A czy ten schemat mówi o dokładnie dwóch?
Przykładowy schemat zdania np. Istnieją dokładnie dwaj studenci.
S(x) : x jest studentem
∃x∃y [ S(x) ∧ S(y) ∧ ∀z( S(z) → x=z ∨ y=z ) ∧ ¬x=y ]
13 maj 21:43
logic: Racja − brakuje ten części w moim zapisie. Dziękuję!
13 maj 21:48
chichi:
A teraz zastanów się zapisać w języku rachunku predykatów 'zna co najmniej trzy'
13 maj 21:51
Filip:
zna conajmniej trzy −> zna 3 lub wiecej
13 maj 21:54
logic: ∃x∃y∃z (O(x) ∧O(y) ∧O(z) ∧ Z(a,x) ∧ Z(a,y) ∧ Z(a,z) ∧ ∀w (O(w) ⇒(Z(a,w) ∨ ¬Z(a,w))))
13 maj 22:02
logic: Tak bym to zapisał
13 maj 22:02
logic: ∃x∃y∃z (O(x) ∧O(y) ∧O(z) ∧ Z(a,x) ∧ Z(a,y) ∧ Z(a,z) ∧ ∀w ((O(w) ∧ w ≠ x ∧ w ≠ y ∧ w ≠ z)
⇒(Z(a,w) ∨ ¬Z(a,w))))
13 maj 22:05