analityka
Ola: Dane są punkty A(4, 2), B(8, 8) oraz prosta k: 5𝑥−𝑦−12=0. Znajdź na prostej k wszystkie takie
punkty C, żeby kąt ACB był prosty.
13 maj 09:49
wredulus_pospolitus:
Wskazówka:
Ola −−− jaka jest zależność pomiędzy trójkątem prostokątnym a okręgiem na nim opisanym?
To załatwi kwestie AB jako przeciwprostokątna
Natomiast przypadek gdy AB jest przyprostokątną (o ile może nią być) −−− prowadzić prostopadłe
do AB z punktu A (a później z punktu B) i sprawdzasz gdzie przecina prostą k
13 maj 10:20
Ola: a jaśniej?
13 maj 10:23
wredulus_pospolitus:
ale co 'jaśniej'
![](emots/2/pytajnik.gif)
SPRAWDŹ temat; trójkąt prostokątny wpisany w okrąg
13 maj 10:24
wredulus_pospolitus:
łeee ... ACB na być prosty ... więc tylko trzeba narysować okrąg i masz wyznaczone punkty
(ewentualnie będzie trzeba je wyznaczyć z układu równań)
13 maj 10:25
ICSP: C(x , 5x − 12)
CA = [4 − x , 14 − 5x]
CB = [8 − x , 20 − 5x]
<CA , CB> = 0
(4−x)(8−x) + (14 − 5x)(20 − 5x) = 0
x = 3 v x = 4
C(3,3) , C(4,8)
13 maj 10:31
gargamel:
![rysunek](rys/154545.png)
k: y= 5x−12 C(x, 5x−12)
z warunku prostopadłości wektorów AC⊥BC
→
AC=[x−4,5x−14]
→
BC=[x−8, 5x−20]
(x−4)*(x−8)+(5x−14)(5x−20)=0
..................
x
2−7x+12=0 ⇒ (x−3)(x−4)=0
x=3 v x= 4
y=3 v y=8
C(3,3) lub C(4,8)
=============
13 maj 10:34
wredulus_pospolitus:
(x−6)2 + (y−5)2 = 13
y = 5x − 12
(x−6)2 + (5x − 17)2 = 13
x2 − 12x + 36 + 25x2 − 170x + 289 = 13
26x2 − 182x + 312 = 0
13x2 − 91x + 156 = 0
x = 3 −−> y = 3
x = 4 −−−> y = 8
13 maj 10:43
gargamel:
x2−7x+12=0
13 maj 10:50