matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo jacek: Restauracja otrzymała 2n różnych zamówień, lecz zostały one pomieszane w jej oprogramowaniu do obsługi. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że niewłaściwe zamówienie otrzyma co drugi z klientów? Wyszło mi 1/2n!, czy to dobrze czy coś przegapiłem?
13 maj 17:21
I'm back: A jaka logika przyświeca takiemu wynikowi? Dodatkowo − miałeś policzyć PRAWDOPODOBIENSTWO
13 maj 17:37
jacek: więc mnożymy of (2n−1)/2n * (2n−2)/(2n−1)*... * (2n−n)/(2n−n+1) , to jest prawdopodobieństwo dania niewłaściwego zamówienia połowie klientów, z tego wychodzi 1/2 po uproszczeniu teraz drugiej połowie klientów odpowiednie zamówienie, czyli 1/n * 1/(n−1) itd, czyli 1/n! z czego wychodzi 1/2n!
13 maj 17:50
wredulus_pospolitus: "to jest prawdopodobieństwo dania niewłaściwego zamówienia połowie klientów" To NIE JEST prawdopodobieństwo Prawdopodobieństwo jest w zakresie od 0 do 1
13 maj 18:25
jacek: 1/(2n!)
13 maj 18:26
wredulus_pospolitus:
 1 
Boże ... czyli

2*n! 
 1 
Naucz się pisać nawiasy bo to co napisałeś ... 1/2n! oznacza

n!
 2 
13 maj 18:26
wredulus_pospolitus:
 2n−1 
no dobra ... pierwszy ma złe zamówienie:

2n 
 2n−2 
drugi ma złe zamówienie

<−−− a niby dlaczego jeżeli ten pierwszy dostał
 2n−1 
zamówienie 'tego drugiego' to ten może dostać dowolne zamówienie, a i tak będzie ono złe dla niego
13 maj 18:27
wredulus_pospolitus: proponuję podejść do tego z innej strony, czyli: Krok 1. Wybieramy tych którzy dostaną dobre zamówienie Krok 2. Wybieramy na ile sposobów można ustawić pozostałe n zamówień w taki sposób, aby ŻADEN nie został wysłany do dobrego miejsca Najlepiej spójrz na to dla kolejnych 'n' i zauważ zasadę Taka uwaga: dla n=1 P(A1) = 0 (nie ma możliwości aby jeden dostał dobre a drugi złe zamówienie)
 1 
dla n=2 P(A2) =

4 
 1 
dla n=3 P(A3) =

18 
13 maj 18:31
kerajs: Może tak: a) dokładnie połowa dostała swoje zamówienie

nawias
2n
nawias
nawias
n
nawias

*(!n)

P=

(2n)! 
b) dokładnie co drugi dostał swoje zamówienie
 !n 
P=

(2n)! 
13 maj 19:33
kat666: Sorry, widzę że zgubiłem dwójkę w b). Powinno być
 2(!n) 
P=

(2n)! 
13 maj 20:37
Filip: Jest i Pan kerajs Kolokwium nie poszlo mi za dobrze, zrobilem 2 na 3 zadanie :c Mam nadzieje ze chociaz zdam emotka
14 maj 11:40
kerajs: 2 na 3 to dobry wynik, o ile rozwiązania są prawidłowe.
17 maj 20:52