trójkąt
szymon:
Boki trójkata mają długości 13,14,15
Oblicz długość okręgu,którego środek leży na najdłuższym boku trójkąta
i który jest styczny do dwóch pozostałych boków trójkąta
13 maj 11:04
janek191:

Z wzoru Herona obliczamy pole trójkąta
P = 84 j
2
Oraz
P = 0,5 *13 r + 0,5*14 r = 13,5 r
więc
13,5 r = 84
==========
13 maj 11:20
getin:

z tw. cosinusów
| 33 | |
142 = 132+152−2*13*15*cosα → cosα = |
| |
| 65 | |
| 21 | |
132 = 142+152−2*14*15*cosβ → cosβ = |
| |
| 35 | |
z trójkątów prostokątnych
33y = 65(13−x)
21(15−y) = 35(14−x)
r
2 + (13−x)
2 = y
2
13 maj 11:21
gargamel:

P(deltoidu)ACBD=2P(ΔABC)
ze wzoru Herona
P(ABC)=
√21*7*6*8= 84
P(deltoidu)=P
d= 168
L
o=2πr
=============
13 maj 11:48
gargamel:
Sorry
Janek
Nie widziałem Twojego wpisu

Zauważyłem jedynie "rozlazłe"..... rozwiązanie
getin
13 maj 11:55