matematykaszkolna.pl
Literatura F&M: Witam emotka Nie chcąc marnować najpewniej najdłuższych wakacji w życiu, zamierzam przez te kilka miesięcy przerobić pewną część materiału z matematyki ze studiów. Stąd też moje pytanie − jaką literaturę polecacie do samodzielnej nauki? P.S. Chodzi o studia stricte matematyczne!
12 maj 19:48
chichi: Wachlarz jest naprawdę szeroki, jak wejdziesz na stronie uczelni, na którą chcesz się dostać i odpowiedni kierunek, możesz sprawdzić siatkę godzin, w której to znajdują się przedmioty. Następnie na stronie odnajdujesz sylabus i tam masz proponowaną literaturę do każdego z przedmiotów, zerknij np. tutaj https://sylabus.uj.edu.pl/pl/3/1/2/19/90
12 maj 20:08
Maciess: Ja polecam "Wykłady ze wstępu do matematyki Zakrzewski i Guzicki". Ale tak ja piszę wyżej @chichi, najlepiej zaglądnij w skrypty i literature które proponują na uczelni.
12 maj 20:34
Mariusz: Jak ja chodziłem do szkoły to z logiki i teorii mnogości proponowana była Rasiowa Wstęp do matematyki współczesnej Z Algebry liniowej z geometrią A Mostowski M Stark Elementy algebry wyższej Z Analizy matematycznej G.M. Fichtenholz Rachunek różniczkowy i całkowy (trzy tomy) F Leja Rachunek różniczkowy i całkowy ze wstępem do równań różniczkowych
13 maj 01:59
Mariusz: Chichi do Krakowa się wyniosłeś ?
13 maj 02:01
F&M: Dzięki Wam za pomoc. Chyba zamówię najpierw te dwie pozycje: Wstęp do matematyki − H. Rasiowa ,,Wstęp do matematyki współczesnej'' (u mnie też to proponują) Matematyka elementarna − A. Błaszczyk, S. Turek ,,Matematyka. Od podstaw do elementów matematyki wyższej''.
13 maj 10:39
janek191: @Mariusz To musiało być bardzo dawno emotka ? U mnie jeszcze był Rudin.
13 maj 11:01
Chińska podróba 6-latka: jak mawiał mój wykładowca analizy matematycznej dawno temu "Rudin ... fascynująca książka, czasem jedną linijkę się studiuje godzinami , tyle w niej głębi" I była to prawda , dowody miał bardzo chytre ale lakoniczne, osobiście w podręczniku wolę mieć wszystko wytłumaczone z nadmiarem niż z niedomiarem, co innego monografie specjalistyczne emotka
13 maj 11:08
janek191: U mnie, na I roku, z tego podręcznika korzystał profesor K. Goebel ( wtedy doc dr hab.)
13 maj 11:23
chichi: @Mariusz skąd miałem się wynosić?
13 maj 12:00
Filip: z tego forum hahahhaha
13 maj 12:08
chichi: No dobra, skoro szef tak zarządził, to żegnam Was
13 maj 12:20
Adamm: śmieszne, tak mnie to bawi
13 maj 12:45
Filip: kto pytal?
13 maj 15:15