funkcja
Kuba: witam, mam takie zadanie i nie umiem go rozwiązać. Chorowałem długo a to co przesyłają zdalnie
nie wchodzi mi w ogóle .Gdyby Ktoś mógł mi pomóc, to zadanie z liceumi trzeba coś tam wyliczać
z delty proszę i z góry dziękuję
natysuj wykres funkcji i opisz jej własności
f(x)=.1− wartośc bezwzględna x2−1
13 maj 19:25
Szkolniak: f(x)=1−|x
2−1|
| | ⎧ | 1−x2+1, gdy x2−1≥0 | |
| f(x)= | ⎩ | 1+x2−1, gdy x2−1<0 |
|
| | ⎧ | −x2+2, gdy x∊(−∞;1>∪<1;+∞) | |
| f(x)= | ⎩ | x2, gdy x∊(−1;1) |
|
1) dziedziną funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych
2) zbiorem wartości funkcji jest przedział (−
∞;1>
3) funkcja nie przyjmuje wartości najmniejszej, wartość największa równa 1 dla x∊{−1,1}
4) nie jest różnowartościowa
5) funkcja jest parzysta
itd...
13 maj 19:34
Kuba: no ok, ale babka kazała rozwiązać to z deltą , x1 i x2, wierzchołkiem p,q i narysować
13 maj 19:50
Mila:

f(x)=1−|x
2−1|
1)
Rysuję wykres funkcji:
g(x)=x2−1
2) Symetria tej części wykresu, która leży pod OX względem osi OX
to narysuję w następnym wątku.
otrzymasz wykres funkcji:
s(x)=|x
2−1|
13 maj 20:11
Szkolniak: Wydaje mi się że delta czy wierzchołek to niepotrzebne do narysowania wykresu funkcji y=x
2 w
przedziale (−1;1)..
y=x
2
x
0=0 oraz W=(0,0)
Co do y=−x
2+2, to Δ=8=(2
√2)
2
| | 0−2√2 | | 0+2√2 | |
⇒ x1= |
| , x2= |
| |
| | −2 | | −2 | |
Można też po prostu:
f(x)=0 ⇔ (x
2=0 ∧ x∊(−1;1)) v (−x
2+2=0 ∧ |x|≥1)
x∊{−
√2,0,
√2}
Daj znać czy o to Ci chodzi?
13 maj 20:11
Kuba: Mila, droga wybawczyni, a nie trzeba liczyć delty ,p,q
13 maj 20:12
Kuba: szkolniaku, Ty rozwiązujesz na wyższym poziomie niż ja........... ja muszę to zrobić jakoś
łatwiej, 2 liceum
13 maj 20:14
Mila:

3)
s(x)=|x
2−1|
4)
symetria wykresu funkcji s(x) względem osi OX⇒otrzymujesz wykres funkcji :
h(x)=−|x2−1|
5) Przesuwasz wykres funkcji h(x) o jedną jednostkę do góry⇒otrzymujesz wykres funkcji:
f(x)=−|x2−1|+1
Własności:
1) spróbuj sama
13 maj 20:19
Szkolniak: W takim razie zajmę się osobno tymi dwoma funkcjami:
(1) to y=x
2
(2) to =−x
2+2
(1) y=x
2 (a=1, b=0, c=0)
q=f(p)=f(0)=0, zatem nasz wierzchołek ma współrzędne W=(0,0)
Teraz miejsca zerowe:
f(x)=0
x
2=0
x=0, pamiętając, że wykres funkcji jest ograniczony do przedziału (−1;1)
(2) y=−x
2+2 (a=−1, b=0, c=2)
q=f(p)=f(0)=2, zatem W=(0,2), ale zauważ że teraz dziedziną funkcji jest przedział
(−
∞;−1>∪<1;+
∞), czyli wierzchołka tak naprawdę nie rysujemy
W takiej sytuacji obliczyłbym wartości funkcji y=−x
2+2 w punktach x=−1 oraz x=1
f(−1)=−1+2=1
f(1)=−1+2=1
No i teraz gdybyś chciał wyznaczyć miejsca zerowe, to oczywiście:
−x
2+2=0
x
2=2 ∧ x∊(−
∞;−1>∪<1;+
∞)
x∊{−
√2,
√2}
To może teraz bardziej zrozumiale?
13 maj 20:24
chichi:
(1) (2) (3) (4)
x2 → x2−1 → |x2−1| → −|x2−1| → −|x2−1|+1
(1) Przesunięcie o wektor v=[0, −1]
(2) Symetria częściowa względem osi OX (to co pod osią odbijamy nad)
(3) Symetria całościowa względem osi OX
(4) Przesunięcie o wektor u=[0, 1]
13 maj 20:24
chichi:
O @
Mila była szybsza
13 maj 20:26
13 maj 20:56
Kuba: dziękuję Wam wszystkim, jak mi wytłumaczyliście to wiem jak robić następne przykłady, już chyba
sam dam radę buziaki i pomagajcie dalej innym dzięki
13 maj 20:58
Mila:
Wpisuj zadania w razie kłopotów
13 maj 23:10