13 maj 20:32
6latek: Nie patrzac nawet na rozwiazanie od azu widac ze to jest falsz
Byloby tak gdyby z3+8i=0 wtedy jeden z pierwiastkow z0=−2i
13 maj 20:39
ICSP:
z3 + 8i = 0
z0 = −2i
(−2i)3 + 8i = 0
−8i3 + 8i = 0
16i = 0
−−−−−−−−−−−−−−−
z3 + 8i = 0
z3 − 8i3 = 0
(z − 2i)(z2 + 2iz − 4) = 0
Rozwiązanie równania kwadratowego pozwoli wyznaczyć pozostałe dwa pierwiastki (pierwszym jest
+ 2i)
13 maj 20:51
anonim123: ICSP a w moim linku to jest robione trochę inaczej i nie rozumiem skąd się wzięło z=−2i
13 maj 21:00
luui: To, co znajduje się pod pierwiastkiem (w typ przypadku −2i) przekształcasz do postaci
trygonometrycznej.
| | 3 | | 3 | |
−2i = 2(cos( |
| π) + isin( |
| π)) |
| | 2 | | 2 | |
Pierwiastkując stosujesz ten wzorek w prawym górnym rogu:
| | | | | |
√−2i = √2(cos( |
| ) + isin( |
| ) k={0,1} |
| | 2 | | 2 | |
W tym całym kotle zaginęła gdzieś dwójka przy w
1,w
2.
13 maj 21:08
anonim123: jutro mam kolokwium proszę o pomoc
13 maj 21:09
anonim123: nie bardzo to rozumiem
13 maj 21:11
6latek: Najpierw zastanow sie jakie rownanie rozwiazujesz
z2+8i=0 czy z3+8i=0
jesli pierwsze to ja znam wzory na obliczanie pierwiastkow kwadratowych z liczby zespolonej i
nie chce Ci mieszac
przed kolokwium
Moze mozna tez tak
skoro i2=−1
to z2+8i=0 mozna zapisac tak
z2−8i2=0
(z+√8i)( z−√8i)=0 ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
stad z+√8i=0 lub z−√8i=0 licz dalej
13 maj 21:21
Filip:
Witaj młody

zalezność ktora podales mozna przedstawic w nastepujacy sposob:
a
2 + b
2 = a
2 − j
2b
2 = (a − jb)(a + jb)
13 maj 22:14
6latek: Cześć
13 maj 22:38