wyznacz rozwiazanie kongruencji kwadratowej
azao: 5x2−x+6≡0(mod 11)
5−1(mod 11) = 9
5x2−x+6≡0(mod 11) /*9
45x2−9x+54≡0(mod 11)
x2−9x+54≡0(mod 11),tu sie zatrzymalem,probowalem jako postac kanoniczna i kombinowac no ale
wychodza ulamki
13 maj 15:53
Saizou :
Możliwe reszty z dzielenie przez 11 to {0,1,...,10}
podstawiaj jako kolejne x i zobacz jakie jest rozwiązanie
13 maj 17:23
Mariusz:
Saizou to chyba nie jest najlepszy pomysł
Poniżej kod w C# sprawdzający te liczby
using System;
namespace NamespaceName
{
public class ClassName
{
public static void Main(string[] args)
{
for(int x = 0; x < 11;x++)
Console.WriteLine("x = {0} (5 * x2 − x + 6) mod 11 = {1}",x,((5 * x*x − x + 6)%11));
Console.ReadKey();
}
}
}
13 maj 17:52
azao: No niby moge też i tak jakby jakies przyzwoite liczby wychodzily,ale jakby bylo mod 100 to juz
by nie bylo tak ciekawie
13 maj 19:24