podobieństwo
tomek:
Dane są punkty
A=(−9,12), B=(15,18), C=(−3,24)
K=(−18,6), L=(−6,3), M=(−9,9)
Wykaz,że trójkąty ABC i KLM są podobne
13 maj 09:34
6latek: Wzor na dlugosc odcinka i
| |AB| | | |BC | | |AC| | |
| = |
| = |
| |
| |KL| | | |LM| | | |KM| | |
13 maj 09:38
gargamel:
| | |AB| | | |AB| | | |AB| | |
Skąd wiadomo,że |
| a może |
| lub |
| |
| | |KL| | | |KM| | | |LM| | |
13 maj 10:08
gargamel:
W tym zadaniu
wystarczy policzyć współczynniki kierunkowe prostych
w których zawierają się boki
jeżeli współczynniki są odpowiednio równe lub są przeciwnch znaków
to odpowiednie kąty mają równe miary
z cechy (kkk) trójkąty sa podobne
13 maj 10:45
janek191:
→
AB = [ 24, 6 ] I AB I = 6
√17
→
BC = [ −18, 6 ] I BC I = 6
√10
→
AC = [ 6, 12 ] I AC I = 6
√5
oraz
→
KL = [ 12, − 3] I KL I = 3
√17
→
LM = [ −3, 6 ] I LM I = 3
√5
→
KM = [ 9, 3 ] I KM I = 3
√10
Mamy
| 6√17 | | 6√10 | | 6 √5 | |
| = |
| = |
| = 2 |
| 3 √17 | | 3 √10 | | 3 √5 | |
zatem te trójkąty są podobne.
13 maj 10:48
gargamel:
13 maj 10:49
janek191:
@gargamel
Trójkąty mogą być obrócone względem siebie.
13 maj 10:50
gargamel:
Nic nie szkodzi

( niech będą obrócone
ze wzoru
13 maj 10:52