liczby zespolone
anonim123: Mam dwa zadania z liczb zespolonych w pierwszym wychodzą mi kwadraty i przez to jest
trudne do policzenia i nie wiem jak to zrobić polecenie dla obydwu oblicz
pierwsze zadanie:
|z|+z sprzężone=8+4i
W drugim wychodzi mi i a ma wyjść −i
drugie zadanie
13 maj 12:59
6latek: | 1+i | | (1+i)1 | |
| = |
| = U{2i}[2}= i |
| 1−i | | 2 | |
i
7= (i
2)
5=−1
5=−1
13 maj 13:11
13 maj 13:12
chichi:
Cześć @
6latek, a skąd to i
7=(i
2)
5 ?
13 maj 13:13
chichi:
i7 = i6 * i = −i
13 maj 13:15
6latek: Noz kurwa znowu takie bledy
i7=i6*i=−1*i=−i
13 maj 13:16
getin:
z = a+b*i
z' = a−b*i
|z| =
√a2+b2
√a2+b2 + a−b*i = 8+4i
√a2+b2 = 8+4i−a+b*i
√a2+b2 = 8−a + (4+b)*i
podnosimy obustronnie do kwadratu
a
2+b
2 = (8−a)
2 + 2*(8−a)*(4+b)*i + (4+b)
2*i
2
a
2+b
2 = 64−16a+a
2 + 64i + 16b*i − 8a*i − 2ab*i − 16 − 8b − b
2
2b
2+16a + 8b − 48 + (8a−16b+2ab−64)*i = 0
2b
2+16a+8b−48 = 0
8a−16b+2ab−64 = 0
b
2+8a+4b−24 = 0
4a−8b+ab−32 = 0
8(8b+32) = (b+4)(24−4b+b
2)
64(b+4) = (b+4)(b
2−4b+24)
0 = (b+4)(b
2−4b+24) − 64(b+4)
0 = (b+4)(b
2−4b+24−64)
0 = (b+4)(b
2−4b−40)
b = −4
Δ = (−4)
2−4*1*(−40) = 16+160 = 176
√Δ = 4
√11
| | 8b+32 | | 8(b+4) | |
a = |
| = |
| = 8 |
| | b+4 | | b+4 | |
Odp.
a
1=8, b
1 = −4 lub a
2=8, b
2 = 2−2
√11, a
3 = 8, b
3 = 2+2
√11
drugie zadanie:
| 1+i | | (1+i)(1+i) | | 1+i+i+i2 | | 1+2i−1 | | 2i | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| 1−i | | (1−i)(1+i) | | 1−i2 | | 1−(−1) | | 2 | |
i
| | 1+i | |
( |
| )7 = i7 = (i2)3 * i = (−1)3 * i = −1*i = −i |
| | 1−i | |
13 maj 13:24
ICSP: |z|+z sprzężone=8+4i
|z| = 8 + 4i − z*
Ponieważ liczba po lewej stornie jest rzeczywista to liczba znajdująca się po prawej również
musi być rzeczywista.
Jeżeli przyjmiemy:
z = x + iy
to z powyższego dostajemy y = −4
zatem
z = x − 4i
√x2 + 16 + x + 4i = 8 + 4i
√x2 + 16 = 8 − x dla x ≤ 8 // podnosząc stronami do kwadratu
x2 + 16 = 64 − 16x + x2
16x = 16(4 − 1)
x = 4 − 1 = 3
z = 3 − 4i
13 maj 13:34
ICSP: znane są wzorki:
(1+i)
2n = (2i)
n
(1−i)
2n = (−2i)
n
prawdziwe dla liczby naturalnej n.
| | 1 + i | | 1+i | | 8i3 | | (1+i)2 | |
( |
| )7 = |
| * ( |
| ) = − |
| = − i |
| | 1−i | | 1−i | | −8i3 | | 2 | |
13 maj 13:38
Filip:
albo bez kombinacji i innych dziwolagow i wzorow
| | 1 + j | | (1 + j)(1 + j) | | j2 | |
( |
| )7 = ( |
| )7 = ( |
| )7 = j7 = −j |
| | 1 − j | | (1 − j)(1 + j) | | 2 | |
13 maj 15:23
daras: i w ten sposób z "i" zrobiło się "j"
czy to postęp?
13 maj 17:20
anonim123: ICSP a dlaczego w 13:34 przeniosłeś x i dlaczego napisałeś x mniejsze bądź równe 8?
13 maj 18:25
anonim123: Może ktoś inny odpowiedzieć?
13 maj 18:40
6latek: Zeby podniesc do kwadratu musisz miec obie strony nieujemne
√x2+16=8−x
lewa strona nieujemna z zalozenia
P=8−x≥0
−x≥−8
x≤8 (dzielisz przez liczbe ujemna
13 maj 19:07
anonim123: A dlaczego ICSP mógł przenieść x?
13 maj 19:14
daras: bo mu wolno
13 maj 19:18
anonim123: myślałam że części rzeczywistych i urojonych nie wolno przenosić czy jest inaczej?
13 maj 19:42
ICSP: x jest liczbą rzeczywistą (nie napisałem tego ale wynika to bezpośrednio z zapisu z = x +iy)
To jest równanie w liczbach rzeczywistych a nie w zespolonych.
13 maj 19:59
anonim123: | | 5−i | |
A jak podzielić |
| ? Czekam jeszcze na odpowiedź z 19:42 |
| | 3+2i | |
13 maj 20:00
anonim123: skąd mam wiedzieć że to jest równanie na liczbach rzeczywistych?
13 maj 20:01
Filip:
tego sie nie dzieli
| 5 − j | | 3 − j2 | | (5 − j)(3 − j2) | |
| * |
| = |
| |
| 3 + j2 | | 3 − j2 | | 9 + 4 | |
13 maj 20:15
anonim123: Dlaczego to jest na liczbach rzeczywistych bo ICSP pisze że po lewej stronie jest liczba
rzeczywista
a chyba jest po prawej?
13 maj 20:26
Mila:
|z|− liczba rzeczywista ( odległość liczby z od (0,0) )
np. jeśli:
z=x+iy, gdzie x,y∊R
to
|z|=p{x2+y2|− to jest liczba rzeczywista
dla
z=5+2i
|5+2i|=√25+4=√29
13 maj 20:34
Mila:
Poprawiam zapis:
|z|=√x2+y2
13 maj 20:36
anonim123: A z sprzężone też jest liczbą rzeczywistą bo tam po lewej stronie równania zrobionego przez
ICSP tak
jest?
13 maj 21:03
Mila:
|z| = 8 + 4i − z*
cała prawa strona ma wyjść rzeczywista , to znaczy, że suma części urojonych ma wyjść 0 !
Poczytaj dokładnie rozwiązanie ICSP.
13 maj 21:21
6latek: Dobry wieczor
Milu 
Nie wiesz moze co sie dzieje z Jerzym ? dawno go nie bylo na forum
mam nadzieje ze to nie covid .
13 maj 21:26
Mila:
Dobry wieczór. Ostatni raz Jerzy był na forum 2 maja.
Nie zauważyłam, aby się skarżył na problemy ze zdrowiem.
Pewnie jest zajęty

Janek wrócił na forum i udziela się− to dobrze.
13 maj 21:36
anonim123: czyli prawa strona jest rzeczywista i na tej podstawie stwierdzam że lewa również?
13 maj 21:40
6latek: nawet PW tez sie pokazal .
Pewnie z oczami lepiej .
13 maj 21:44
ABC: PW jak widzi "pierwiastki równania" to nie wytrzyma , musi się odezwać
13 maj 21:47
anonim123: czekam na odpowiedź do pytania z 21:40
14 maj 08:30
anonim123: ?
14 maj 11:35
ICSP: nie.
Lewa strona jest rzeczywista i na tej podstawie stwierdzasz, że prawa również musi być
rzeczywista.
Napisałem to o 13:34.
14 maj 11:39
anonim123: A dlaczego z sprzężone to liczba rzeczywista?
14 maj 11:46
ICSP: z* nie musi być liczbą rzeczywistą.
14 maj 11:47
anonim123: już rozumiem
14 maj 11:48
anonim123: A 8 po prawej stronie to nie jest liczba rzeczywista bo tylko 8 tam zostaje?
14 maj 11:54
anonim123: dlaczego stwierdzam że lewa strona jest rzeczywista a nie prawa?
14 maj 11:55
ICSP: bo moduł liczby zespolonej jest liczbą rzeczywistą.
Wynika to bezpośrednio z jego definicji.
Skoro lewa strona jest rzeczywista to aby zachodziła równość prawa strona również musi być
liczba rzeczywista.
To podstawy.
14 maj 11:58
anonim123: a nie mogę stwierdzić odwrotnie że prawa jest rzeczywista i na tej podstawie lewa rzeczywista
bo
prawa to 8?
14 maj 12:00
ICSP: Prawa to 8 + 4i − z* i nie musi być ona zawsze rzeczywista.
Lewa zawsze jest.
14 maj 12:02
anonim123: A dlaczego z sprzężone zostało przeniesione?
14 maj 12:03
ICSP: Aby uczynić lewą stronę rzeczywistą.
14 maj 12:04
anonim123: to z sprzężone możemy bezkarnie przenosić na drugą stronę czy są jeszcze jakieś inne wartości
które mogę tak przenosić?
14 maj 12:05
ICSP: Możemy
14 maj 12:07
anonim123: A skąd x+4i po lewej stronie
14 maj 12:07
anonim123: czyli wszystko mogę tak przenosić?
14 maj 12:08
ICSP: Wszystko
14 maj 12:10
anonim123: A skąd x+4i po lewej stronie
14 maj 12:10
anonim123: ?
14 maj 12:10
ICSP: z równania
|z| + z* = 8 + 4i
po wcześniejszym wyznaczeniu z = x − 4i
14 maj 12:11