matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.11.2023
Zadania
Odp.
1
Dom:
jak obliczyć ratę kredytu hipotecznego jeśli, dom kosztuje 150000 a procent kredytu 4.35, ile będę musiał oddać przez 30 lat.
12
xray:
Mamy 5 kompletów różnych rękawiczek. Na ile sposobów można połączyć wszystkie rękawiczki w pary tak aby:
1
matqq:
Wykaż, że funkcja f(x) = x −
√
x
nie jest różnowartościowa.
1
alek:
Wykaż zbieżność ciągu (tw. o ciągu monotonicznym i ograniczonym)
11
natalia:
czy molgby ktos pokazac jak to robi krok po kroku T : R
2
→ R
2
, T(x
1
, x
2
) = (3x
1
− 2x
2
, x
2
),
0
świruś:
hej, jeśli jest ktoś z wielkopolski to jak oceniacie dzisiejszy konkurs kuratora?
1
curlycarolina:
„Jak wyznaczyć kąt między prostą a płaszczyzną? A jak kąt dwuścienny?” muszę umieć odpowiedzieć na takie ogólnikowe pytanie i mam problem z sformułowaniem
18
natalia:
czesc! Czy moglby ktos na chlopski/babski rozum powiedziec co to jest liniowa zaleznosc? Jestem po macierzach
52
borys:
ln(cos(3x−1))
2
obliczyc pochodna
2
002:
Ile jest parzystych liczb czterocyfrowych, w których zapisie występują tylko cyfry 0,1,2,3,4,5,7 i żadna z nich się nie powtarza? Bardzo proszę w wyjaśnienie
9
Marysia:
Miejscami zerowymi funkcji f(x) są −10 i 12, a jej wykres przecina os OY w tym samym miejscu co wykres funkcji g(x)=0,6x−8. Zapisz wzór funkcji f(x) w postaci ogólnej
5
Marysia:
funkcje f(x) = 1/7x
2
+ bx + c oraz g(x) = dx
2
− 2x + e mają te same miejsca zerowe. Dodatkowo wykresem funkcji f jest parabola, która ma wierzchołek w punkcie W=(−1, −7)
2
kubarozruba:
Napisz program, który wczytuje liczbę wierzchołków i krawędzi oraz pary wierzchołków, a następnie tworzy macierz sąsiedztwa i wypisuje ją w czytelnej formie.
2
k.:
(n−3)!(n+2)! ________ = 30
4
Kasia:
Wiem jak narysować wykres y= log przy podstawie 3 z liczby x, a nie wiem jak narysować y= logarytm przy podstawie 3
4
Litlle Mint:
Rozwiąż równanie