logarytm naturalny
borys: ln(cos(3x−1))2
obliczyc pochodna
13 lis 17:39
chichi:
czy potrafiłbyś rozpisać tutaj po kolei złożenia? dostrzegasz, które funkcja jest najbardziej
zewnętrzna?
13 lis 18:07
borys: nie do konca czuje do czego tyczy sie ten kwadrat czy to kwadrat logarytmu czy kwadrat cosinusa
czy 3x−1
13 lis 18:16
chichi:
kwadrat tyczy się oczywiście logarytmu, ln
2(x) = ln(x)
2 =[ln(x)]
2 wszystkie te zapisy są
używane, u ciebie skorzystano z drugiej wersji
13 lis 18:26
borys: 2(ln(cos3x−1))1 * (ln(cos3x−1)'
czy to cos takiego?
13 lis 18:39
ABC:
patrząc na to co jest 17:39 i na ilość nawiasów to ja bym się skłaniał do przyjęcia że to jest
kwadrat cosinusa a nie logarytmu
13 lis 18:44
borys: czyli tak jak napisal/a chichi o 18:26?
13 lis 18:55
ABC:
właśnie nie tak jak on proponuje
13 lis 18:55
chichi:
wpisz do wolframa w tej postaci, a pokaże Ci poprawną interpretacje tego kwadratu
13 lis 18:56
borys: wolfram pokazuje takie cos
log2(cos(3 x − 1))
13 lis 19:01
13 lis 19:04
borys: to ja juz nie wiem jak to uczynic
13 lis 19:07
chichi:
mnie przestrzegali przed tymi zapisami na wykladzie z analizy, ln(x
2) oznacza kwadrat
argumentu, a ln(x)
2 oznacza kwadrat logarytmu. dlatego nie stosuje nawet zapisow typu sinx,
argument zawsze ubieram w nawias i jesli mialby tam byc kwadrat cosinusa, to jest brak jednego
nawiasu
13 lis 19:09
ABC:
na zapodaj albo jakąś inną wrzutę zdjęcie daj, a tutaj link
13 lis 19:09
chichi:
ale jestem w stanie przyjąć również wersje @
ABC zapis ten jest po prostu
niejednoznaczny... trzeba zapytać by autora co mial na myśli
13 lis 19:11
ABC:
no dlatego mu mówię że chcę oryginał zobaczyć
13 lis 19:12
borys: no jest dokładnie jak przepisalem
13 lis 19:17
13 lis 19:18
ABC:
to bym zrobił 2 wersje , jedna że kwadrat logarytmu druga że kwadrat cosinusa
bo mnie w epoce przedkomputerowej uczyli że jeśli kwadrat jest z logarytmu to ma stać zaraz za
literami skrótu logarytm
13 lis 19:26
borys: no dobra ale mniejsza o ten szczegol bo ja mialem bardziej pytanie jak policzyc pochodna tego.
Mozna by zrobic ta wersje jak podaje wolfram bo mi chodzi bardziej o pochodna
13 lis 19:29
ABC:
to wykonaj diagram złożenia funkcji od przodu albo od zakrystii
13 lis 19:42
borys: matko moja co
13 lis 19:42
natalia: nie wiem o jakie diagramy chodzi
czy to tak ma byc?
2(ln(cos3x−1))1 * (ln(cos3x−1)'
13 lis 19:47
borys: natalia to borys a borys to natalia
13 lis 19:47
borys: jak cos
13 lis 19:48
Litlle Mint:
19:47
=2ln(cos(3x−1))*(ln(cos(3x−1))' i licz dalej
13 lis 21:04
borys: | | 1 | |
2ln (cos(3x−1)) * |
| |
| | cos(3x−1) | |
cos takiego?
13 lis 21:17
Litlle Mint:
Mało jest tego
| | 1 | |
wzor jest taki (ln(x))'= |
| musi być sam (x) a Ty masz zamiast x cos(3x−1) |
| | x | |
Więc jeszcze to musisz domnożyc przez (cos(3x−1))'
13 lis 21:27
Litlle Mint:
| | 1 | |
Bedzie tak (ln(cos(3x−1))2'= 2ln(cos(3x−1)* |
| *(−3)sin(3x−1) |
| | cos(3x−1) | |
teraz to ładnie uporządkuj
13 lis 21:34
borys: cos(3x−1)' = −sin(3x−1) *3 ?
13 lis 21:39
Litlle Mint:
Tak . Tylko ja od razu dałem (3) z przodu więc to bedzie −3sin(3x−1) (chyba ładniej wygląda
13 lis 21:42
borys: tak wysklalo sie a nie odswiezylem strony z twoim nowym wpisem
13 lis 21:45
borys: czy wynik to
−6 ln cos(3x−1) tg(3x−1)?
13 lis 21:45
Litlle Mint:
| | sin(3x−1 | |
I pamiętać ze |
| = tg(3x−1) |
| | cos(3x−1 | |
Potem te (−3) do przodu i napisac Panu profesorowi ładny wynik
13 lis 21:48
borys: −6 ln cos(3x−1) tg(3x−1)
13 lis 21:52
Litlle Mint:
13 lis 21:52
borys:
13 lis 21:54
Litlle Mint:
13 lis 21:55
borys: a jesli chodzi o dziedziny bo my pisalismy ze dziedzi Df' = Df
13 lis 21:57
borys: to w Df musi byc cos(3x−1) > 0
a w Df' chyba tez tylko taki warunek?
13 lis 21:59
Litlle Mint:
Według mnie tak
13 lis 22:07
chichi:
a czy jest sens badać pochodną tam gdzie funkcja nie jest okreslona?
13 lis 22:26
borys: co masz na mysli
13 lis 22:46
13 lis 22:48
borys: tam wynika ze Df' = Df
13 lis 22:53
borys: czy funkcja nie jest okreslona dla cos(3x−1) > 0
13 lis 22:54
borys: bo nie wiem jak ja mam to zrobic juz
13 lis 23:39
Litlle Mint:
Odpocznij może troche
Dziedzina samej funkcji to cos(3x−1)>0
Dlaczego ?
z definicji logarytmu
logab=c ⇔ac=b dla a≠1 i a>0 i b>0
ln na w podstawie e wiec e≠1 ie>0 wiec liczba logarytmowana cos(3x−1) musi byc >0
13 lis 23:51
borys: no to to wczesniej pisalem
13 lis 23:53
borys: ale pytanie czy to ma byc cos(3x−1)
czy tez tg(3x−1)
13 lis 23:54
Litlle Mint:
Poczekaj chwilke −zrobie tylko herbate sobie
14 lis 00:02
Litlle Mint:
Wiemy że Df =cos(3x−1)>0 zgadzasz sie?
jesli cos(3x−1)=0 to dostajesz niedozwolone dzielenie przez 0 dla tangensa
Jesli cos(3x−1)<0 to juz widzisz że ta funkcja jest tutaj nieokreslona wiec tak jak napisal
Ci wyzej chichi nie ma sensu badac jej pochodnej
Czyli do kupy to wszystko
Df=cos(3x−1)>0 oraz
Df'=cos(3x−1)>0 stad
Df=Df'
14 lis 00:11
borys: no wiec to samo co pisalem o 21:59
a cos(3x−1)>0
−π/2 +2kπ>3x−1> π/2 +2kπ
mozna tak?
czy jak to rozwiazac
14 lis 00:22