dziedzina pochodnej różna od dziedziny funkcji podstawowej
milosz: Wyznacz przedziały monotonicznosci i ekstrema lokalne funkcji f(x)=(x+3)2/2−4 lnx
wzor pochodnej funkcji f to : (x2+3x−4)/x
dziedzina funkcji f: D=(0, +∞)
dziedzina pochodnej funkcji f: D=R/{0}
Moj problem polega na tym ze dziedzina pochodnej jest rózna i większa od dziedziny funkcji
(nie zawiera sie w dziedzinie pochodnej funkcji).
Co w takiej sytuacji należy zrobić aby móc rozwiazac to zadanie chyba ze czegos nie rozumiem
30 lip 12:22
ite:
Należy zrewidować swoje poglądy.
A bardziej serio: taka sytuacja nie może się zdarzyć.
Dziedzina funkcji pochodnej do danej funkcji jest albo równa dziedzinie tej funkcji albo jest
jej podzbiorem właściwym czyli Df ⊆ D.
30 lip 12:41
ite:
Z czego wynika ta zależność między dziedzinami?
Funkcja istnieje (jest określona) w jakimś punkcie
→ jej pochodna w tym punkcie istnieje
lub
→ w tym punkcie funkcja nie ma pochodnej
Funkcja nie istnieje (nie jest określona) w jakimś punkcie
→ nie istnieje jej pochodna w tym punkcie
30 lip 12:49
milosz: Czyli to oznacza ze na podstawie dziedzin funkcji i jej pochodnej
nie istnieje pochodna funkcji w jakimś punkcie więc dalsza częsć zadania nie jest możliwa do
zrobienia
i jest to świadoma pułapka lub zwykła pomyłka wykładowcy.
30 lip 13:06
ite:
Nie, źle interpretujesz moją odpowiedź.
Dziedzinę funkcji należy uwzględnić określając dziedzinę f.pochodnej − taką implikację
zapisałam.
Czy wzór funkcji wygląda tak?
30 lip 13:16
milosz: wzór funkcji wyglada tak ze −4lnx jest na zewnatrz ułamka
bo nawiasy sie nie skopiowały moj bład f(x)=((x+3)2/2)−4 lnx
30 lip 13:21
ite: czyli tak?
| | (x+3)2 | |
f(x) = |
| − 4*ln(x) |
| | 2 | |
30 lip 13:26
milosz: dokładnie tak
30 lip 13:29
ite:
1/ określ dziedzinę funkcji wyjściowej f(x) czyli D
2/ oblicz wzór funkcji pochodnej f '(x)
3/ ustal jej dziedzinę, sprawdzając czy dla wszystkich wartości należących do D funkcja
pochodna f '(x) jest określona:
→ jeśli nie jest określona dla niektórych wartości, to te wartości należy usunąć z dziedziny
funkcji pochodnej (teraz oznaczę ją Df ' żeby lepiej odróżniała się od D)
i wtedy Df ' będzie podzbiorem właściwym D
→ jeśli funkcja pochodna jest określona dla każdej wartości z D, to dziedzina funkcji pochodnej
jest taka sama jak dziedzina funkcji wyjściowej
Df ' = D
Spróbuj tak zrobić dla funkcji z 13:26 i wpisz tutaj.
30 lip 13:49
ite:
1/ Jeśli np. f(x) = ln(x), to D = R
+ i tylko dla takich wartości ta funkcja istnieje.
A więc
tylko dla nich może być określona jej funkcja pochodna ⇔ dziedzina jej funkcji
pochodnej musi się zawierać R
+
| | 1 | |
2/ Obliczam pochodną, f '(x) = |
| |
| | x | |
3/ Sprawdzam, czy dla każdej liczby rzeczywistej dodatniej (bo D = R
+) istnieje jej odwrotność
Tak, istnieje → więc D
f' = D = R
+
| | 1 | |
Wyrażenie |
| istnieje jeszcze dla innych liczb rzeczywistych nienależących do zbioru R+ |
| | x | |
czyli dla liczb ujemnych, ale to nie ma dla mnie znaczenia,
bo żadna liczba ujemna
nie należy do dziedziny D wyjściowej funkcji f(x) = ln(x)
30 lip 14:17
milosz:
1) D=(0, +∞)
2) pochodna = (x2 + 3x −4)/x
3) (x2 + 3x −4)/x = 0 wtedy i tylko wtedy gdy x= −1 lub x= −4 przy czym
x=−1 i x= −4 nie należa do D
Df'=(0, +∞)
zatem Df'=Df
30 lip 14:23
milosz:
2) czy dla każdej liczby dodatniej (0, +∞) istnieje pochodna (x2 + 3x −4)/x
Tak, istnieje ponieważ w dziedzinie nie ma zera które powodowało by zerowanie sie mianownika
wiec Df'=D=R+
czy o to chodzi?
30 lip 14:27
ite:
14:27 2) pytanie sformułowałabym:
| | x2+3x−4 | |
czy dla każdej liczby dodatniej (0, +∞) wartość wyrażenia |
| jest określona |
| | x | |
(istnieje)
Reszta się zgadza, o to właśnie chodzi, musimy dostosować dziedzinę funkcji pochodnej do
dziedziny funkcji wyjściowej.
14:23 3) to szukanie miejsc zerowych f.pochodnej, ale nie o to chodzi w wyznaczaniu D
f '
30 lip 14:37
milosz: Super, bardzo dziekuje
30 lip 15:07