liniowa zaleznosc
natalia: czesc! Czy moglby ktos na chlopski/babski rozum powiedziec co to jest liniowa zaleznosc? Jestem
po macierzach
13 lis 18:20
. :
Mówimy o liniowej zależności (a raczej niezależności) wektorów?
13 lis 18:32
natalia: tak liniowa niezaleznosc bo musze rozwiazac zadania tego typu
Sprawdź, czy odwzorowanie T jest liniowe, jeśli
a) T : R2→ R2, T(x1, x2) = (3x1 − 2x2, x2),
13 lis 18:36
ABC:
sprawdź addytywność i jednorodność
13 lis 18:41
natalia: nie do konca wiem o co z tym w ogóle chodzi wiec nie wiem czym jest tez addytywność i
jednorodność. Próbowałam patrzeć w internecie ale nie rozumiem tych definicji/wyjasnien
13 lis 18:46
natalia: L(v1 +v2) = L(v1) +L(v2)
L(t*v) = t * L(v)
13 lis 18:49
ABC:
no i pierwsza linijka to addytywność a druga jednorodność
13 lis 18:56
natalia: ale o co dokladnie z tym chodzi i jak to uzyc?
13 lis 18:57
jc: Pomieszałaś dwie sprawy.
1. liniowa niezależność zbioru wektorów
2. liniowość przekształcenia z jednej przestrzeni liniowej w drugą
13 lis 19:03
natalia: a moglby ktos wskazac jakos o co chodzi
13 lis 19:07
ABC:
no sprawdź czy jest T(x1,y1)+T(x2,y2)=T(x1+x2,y1+y2)
jeśli tak, to addytywność zachodzi
13 lis 19:08
natalia: ale czym jest to T? No bo jak to mam sprawdzić takie cos
13 lis 19:18
natalia: poza tym skad wziac y?
13 lis 19:19
ABC:
oj widzę że kiepsko z tobą , sama o 18:36 napisałaś czym jest T , fakt że użyłem nieco innych
oznaczeń niż twoje ale to że chodzi o dodawanie po współrzędnych to chyba widzisz?
13 lis 19:24
natalia: ja przepisalam polecenie ale nie do konca wiem czym hjest ta zaleznosc liniowa w ogole
13 lis 19:30
natalia: (3x1 − 2x2, x2)
1) L(v1 +v2) = L(v1) +L(v2)
1) L(3x1 − 2x2+x2) = L(3x1 − 2x2) +L(x2)
no i co mi potym coz to jest
13 lis 19:45
ABC:
sorry masz za duże braki z podstaw , ja kończę temat
13 lis 20:04
natalia: no a gdzie ta "braki" co wyjasnione bo nie moge nic takiego znalezc
13 lis 20:12
13 lis 22:51