wykres logarytmiczny
Kasia: Wiem jak narysować wykres y= log przy podstawie 3 z liczby x, a nie wiem jak narysować y=
logarytm przy podstawie 3
z liczby (x+2) − 4.
Proszę o wskazówkę.
13 lis 13:07
chichi:
dokonaj translacji o wektor [−2,−4] pierwszego wykresu i otrzymasz ten drugi
13 lis 13:20
ABC z roboty: Kasia czy wiesz która liczba odpowiada za przesuwanie w którym kierunku i kiedy ten kierunek
zgadza się ze znakiem liczby?
13 lis 13:22
Kasia: Liczba, która jest koło x mówi żeby przesunąć punkt o 2 w lewo , bo to chyba jest −p.
Druga liczba mówi , żeby opuścić punkt o 4 jednostki w dół.
To mogę przesunąć środek (0;0) o 2 w lewo i o 4 w dół, potem narysować asymptotę pionową x=−2 i
poziomą y=−4
a następnie wykres y=log2 z x?
13 lis 13:44
Kasia: Dziękuję za pomoc.
13 lis 16:29