Napisz wzór funcji kwadratowej w postaci iloczynowej
Marysia: funkcje f(x) = 1/7x2 + bx + c oraz g(x) = dx2 − 2x + e mają te same miejsca zerowe.
Dodatkowo wykresem funkcji f jest parabola, która ma wierzchołek w punkcie W=(−1, −7)
Przedstaw wzory obu tych funkcji w postaci iloczynowej.
Pomocy, bo mam jakieś totalne zacmienie
13 lis 15:42
chichi:
dla funkcji f posiadasz wspolczynnik kwadratowy oraz wierzcholek, no to wychodząc z postacią
kanonicznej funkcji kwadratowej otrzymasz jawny wzor funkcji.
13 lis 16:29
jaś:
13 lis 16:35
Marysia: ok, a tą drugą funkcję jak rozpisać?
13 lis 17:13
Litlle Mint:
A jakie Ci wyszły miejsca zerowe funkcji f?
13 lis 17:30
chichi:
| 1 | |
| (x + 1)2 − 7 = 0 ⇔ (x + 1)2 = 49 ⇔ |x + 1| = 7 ⇔ x = 6 ∨ x = −8 |
| 7 | |
| | 2 | |
teraz ze wzorów Viete'a mamy: |
| = 6 − 8 = −2 ⇔ d = −1 |
| | d | |
zapisz teraz postacie iloczynowe i po wszystkim
13 lis 18:12