Trygonometryczne
Litlle Mint:
Rozwiąż równanie
| | 1−tg2(x/2) | | 2tg(x/2) | | 9 | |
3* |
| +2√3* |
| = |
| i x≠π+2kπ k∊C |
| | 1+tg2(x/2) | | 1+tg2(x/2) | | 2 | |
| | 9 | |
3*cosπ+2kπ+2√3sinπ+2kπ≠ |
| nie spełnia rozwiązan |
| | 2 | |
tg(x/2)=t
| 3(1−t2) | | 4√3t | | 9 | |
| + |
| = |
| |
| 1+t2 | | 1+t2 | | 2 | |
2(3−3t
2+4
√3t)=9(1+t
2)
6−6t
2+8
√3t=9+9t
2
−15t
2+8
√3t−3=0
15t
2−8
√3t+3=0
Δ=64*3−180=12
√12=2
√3
tg(x/2)=tg(π/6)
x/2=π/6+kπ x=π/3+2kπ
| | √3 | |
Natomiast tg(x/2)= |
| ≈0,34641 |
| | 5 | |
Tutaj to chyba tablice dobre
tg(0,3335)≈0,34641
tg(x/2)= tg(0,3335
o)
x/2=0,3335
o+kπ x=0,667
o+2kπ
Oj to sobie wymyślił to ostatnie rozwiązanie .
Prosze sprawdzić czy jest dobrze?
13 lis 11:08
chichi:
czy pamiętasz jak ostatnio rozmawialiśmy do czego przydają sie funkcje cyklometryczne?
13 lis 11:21
chichi:
a bledow rachunkowych nie widzę
13 lis 11:22
Litlle Mint:
Witam

czyli zapisac
x/2=arctg(0,34641)+kπ
13 lis 11:25
chichi:
smialo uzyj tej wersji z pierwiastkiem, nie potrzeba przyblizac wyniku
13 lis 11:28