zad
natalia: czy molgby ktos pokazac jak to robi krok po kroku
T : R2→ R2, T(x1, x2) = (3x1 − 2x2, x2),
13 lis 21:01
chichi:
zadania z reguly maja polecenia
13 lis 21:02
chichi:
i czy aby na pewno te 2 przy R'ach maja byc w indeksach dolnych?
13 lis 21:04
natalia: . Sprawdź, czy odwzorowanie T jest liniowe, jeśli
R2 −−> R2
13 lis 21:21
jc:
T(x, y) = (3x − 2y, y)
T(kx, ky) = (3kx − 2ky, ky) = k(3x−2y, y) = k T(x,y)
T(x+a, y+b) = (3(x+a) − 2(y+b), y+b) = (3 x− 2y, y) + (3a − 2b, b) = T(x,y) + T(a,b)
czyli T jest liniowe
13 lis 21:43
borys: T(x+a, y+b) = T(x,y) + T(a,b)
skąd taki warunek
T(a +b )=T(a )+T(b ), to jest to samo co to?
czemu dodajesz jakies a i b
13 lis 22:51
borys: bo nie bardzo wiem
13 lis 23:12
jc: Nie to samo, bo u mnie a, b to składowe wektora, au Ciebie a, b to wektory.
Mogłem użyć innych liter np. u, v, ale przypadkowo użyłem a i b.
Wektory w R2 to pary (x,y)
Działania na wektorach:
(x,y) + (a,b) = (x+a, y+b)
k(x, y) = (kx, ky)
Pominąłem krok T( (x,y) + (a,b) ) = T (x+a, y+b)
Poza tym pominąłem po prawej stronie nawias (taka tradycja).
13 lis 23:29
borys: T(a +b )=T(a )+T(b ),
T(c*a)=cT(a ).
T(0) = 0
ja znalazlem takie warunki ktore trzeba sprawdzic
powiedz prosze czym jest ten warunek gdzie dodajesz jakies liczby do x i y
T(x+a, y+b) = (3(x+a) − 2(y+b), y+b) = (3 x− 2y, y) + (3a − 2b, b) = T(x,y) + T(a,b)
bo ja wiem ze(x,y) + (a,b) = (x+a, y+b) ale nie o to pytam
13 lis 23:38
jc: W Twoich oznaczeniach:
a= (x1, x2), b=(y1, y2)
Aby policzyć wartość T(a+b) musisz wykonać najpierw działanie w nawiasie.
Podobnie z T(ca).
13 lis 23:47
borys: no ale (3x1 − 2x2, x2),
skad T(x+a, y+b)
13 lis 23:53
ABC:
jc masz zdrowie do niego... powodzenia
14 lis 00:03