Ile jest parzystych liczb czterocyfrowych
002: Ile jest parzystych liczb czterocyfrowych, w których zapisie występują tylko cyfry
0,1,2,3,4,5,7 i żadna z nich się nie powtarza? Bardzo proszę w wyjaśnienie
13 lis 17:31
Marek: liczba parzysta kończy się na 0, 2, 4, 6 lub 8.
w zadaniu liczby spełniające ten warunek to 0,2 i 4
1) obliczamy dla 0
6 x 5 x 4 x 1 = 120 = nasza pierwsza liczba
2) obliczamy dla 2
5 x 5 x 4 x 1 = 100 = nasza druga liczba
3) obliczamy dla 3 (identycznie jak dla 2)
5 x 5 x 4 x 1 = 100 = nasza trzecia liczba
4) dodajemy otrzymane wyniki:
120+100+100 = 320
13 lis 18:01
002: Dziękuje
13 lis 18:01