matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.2.2021
Zadania
Odp.
2
Werka:
Zdefiniuj relacje równoważności odpowiadającą następującym podziałom zbioru A A={a,b,c,d,e}
3
Werka:
Wyznacz klasy abstrakcji relacji aRb ⇔ a≡b(modn) ⇔ n| a−b
1
Werka:
Czy relacja przeciwzwrotna jest zawsze niezwrotna?
0
Werka:
Czy ma ktoś z Was rozpisane "zabiegi" dotyczące własności relacji? Mam na myśli informacje typu "jeżeli relacja jest zwrotna to nie może być przeciwzwrotna". Z góry dziękuję!
14
Szarady:
Dla jakich parametrów a nierówność a
2
x+2a>3 nie ma rozwiązań ujemnych?
9
Edyta:
Witam, proszę o wytłumaczenie / kroki rozwiązania poniższych zadań z kolokwium z algebry liniowej z którymi sobie nie poradziłam:
4
Kuba:
x
3
√
2x
2
−3
dx
1
Pelo:
Wykazać, że funkcja f: R→C określona wzorem f(t) = (1 + ti) / (1 − ti) przekształca prostą R na okrąg bez punktu.
1
Marek:
y=cos
2
√
1/x
3
Marta:
Wykorzystując wzór na sumę wyrazów zespolonego ciągu geometrycznego obliczyć: 1 + (1 − i) + (1 − i)
2
+ ... +(1 − i)
n
.
4
Micku:
zapisz odpowiednie wzory, przedstaw na wykresie
9
Johnny:
Hej, mam pytanko odnosnie limesu
2
jc:
1 − i
√
3
7*
2
4
Ohio:
Dziedziną funkcji f(x) = x+b/x+d jest zbiór R\{2}. Funkcja f ma miejsce zerowe równe 4. Określ zbiór wartości funkcji f i przedziały monotoniczności tej funkcji.
2
Teresaa:
Wyznacz równania prostych, które przechodzą przez punkt A = (6, 2) i są równo oddalone od punktów B = (3, −1) oraz C = (7, −1).
4
wika:
Podaj dziedzinę i przeciwdziedzinę relacji R ⊆ N
2
xRy ⇔ y<3x
5
Kania:
Jeden pracownik składa jeden mały karton w ciągu minuty. Jeden pracownik składa jeden sredni karton w ciągu dwóch minut. Jeden pracownik składa jeden duzy karton w ciągu trzech minut. N,
1
sałata:
(x
2
− 1)
3
*(x
2
−2x +1)< lub = 0
8
krupnik:
−4x−17
Równanie |
| = m ma dokładnie dwa rozwiązania dla jakich m?
x+5
2
Kania:
Mam pytanie jak najłatwiej sprawdzić czy punkt znajduje się poniżej prostej, jeżeli prostą mam podaną jako dwa punkty? poprosiłbym o jakiś łatwy algorytm dla komputera
2
siostra:
wyznacz wzór wielomianu w(x), trzeciego stopnia, jeśli wiadomo, że liczba zero jest jednokrotnym pierwiastkiem tego wielomianu, liczba trzy jest dwukrotnym pierwiastkiem tego
2
Micku:
Plecak kosztuje x zł, cena piłki stanowi 90% ceny plecaka, a cena butów sportowych to 75% ceny piłki. Ile kosztuje razem trzy plecaki, pięć piłek i jedna para butów sportowych? Zapisz
1
kejto:
Ile róznych reszt modulo 50 występuje wśród liczb 4
i
dla i∊N?