rownanie
krupnik: | | −4x−17 | |
Równanie | |
| | = m ma dokładnie dwa rozwiązania dla jakich m? |
| | x+5 | |
10 lut 11:06
Qulka:

m>0 ∧ m≠4
10 lut 11:46
6latek:

| −4x−17 | | −4(x+5)+3 | | 3 | |
| = |
| = |
| −4 |
| x+5 | | x+5 | | x+5 | |
| | 3 | |
Rysujemy wykres funkcji y=| |
| −4| |
| | x+5 | |
asymtota pionowa x=−5
poziona y=4
tniesz ten wykres prosta y=m
dwa rozwiazania
m∊(0,4) i m∊(4,
∞)
10 lut 11:53
6latek: Dzień dobry
10 lut 11:54
piotr: ⇔
((4x+17)2/(x+5)2)1/2=m, zał.m≥0
(4x+17)2/(x+5)2=m2
16x2+136x+289 = m2x2+10m2x+25m2
(16−m2) + (136−10m2)x−25m2+289 = 0
Δ=36m2
Δ>0
⇒ m>0
10 lut 11:54
piotr: *(16−m2)x2 + (136−10m2)x−25m2+289=0
16−m2≠0 ⇒ m≠4
10 lut 11:58
krupnik: Mógłby mi ktoś bardziej rozpisać to przekształcenie? Bo nie wiem co tu się stało
| | −4(x+5)+3 | | 3 | |
|
| = |
| − 4 |
| | x+5 | | x−5 | |
10 lut 12:11
Jerzy:
| −4a + b | | −4a | | b | | b | |
| = |
| + |
| = − 4 + |
| |
| a | | a | | a | | a | |
10 lut 12:18
Mila:
Może łatwiej będzie tak:
|−4x−17|=|4x+17|
| 4x+17 | | 4x+20−3 | | 4*(x+5)−3 | |
| = |
| = |
| = |
| x+5 | | x+5 | | x+5 | |
| | 4(x+5) | | −3 | |
= |
| +U}−3}{x+5}=4+ |
| |
| | x+5 | | x+5 | |
10 lut 21:25