Algebra liniowa
Edyta: Witam, proszę o wytłumaczenie / kroki rozwiązania poniższych zadań z kolokwium z algebry
liniowej z którymi sobie nie poradziłam:
1) Rozwiązać równanie macierzowe X A + 2B = C
T
i mam macierze A, B, C, tak jak na zdjęciu pod linkiem.
2) Wykonać działania na wektorach u = [ 4 ; −2 ; 1 ] , v = [ 2, −3, −5 ], w = [ 5, 1, −4 ]
d) (u, v, w) =
3) Stosując rachunek wektora, obliczyć pole trójkąta o wierzchołkach:
A = ( −5, −2, −3 ) ; B = ( −4, −4, −3 ) ; C = ( −1, −2, −2 )
4) Wykonać podane działania na liczbach zespolonych:
z1 = 6 − 5 i
z2 = −4 + 4 i
5) Dana liczba jest zespolona
z = −3 − 3 i
b) Stosując wzór de Moivre'a obliczyć z
5
Tutaj jest zdjęcie zadań, gdyby któreś polecenie było nie jasne:
https://zapodaj.net/718282480d9ba.png.html
Bardzo proszę o wytłumaczenie, z resztą sobie poradziłam, a tych nie do końca rozumiem.
10 lut 19:29
Mila:

5)
z=−3−3i
|z|=
√32+32=3
√2
| | 5π | | 5π | |
z5=|z|5*(cosα+isinα)5=(3√2)5*(cos(5* |
| )+i sin(5* |
| ) ) |
| | 4 | | 4 | |
dokończysz sama?
10 lut 19:36
Maciess: 1) odejmujesz macierz 2B od obu stron, następnie mnozysz z prawej strony razy macier A
−1
(powinno wyjść)
Alternatywnie mozna rozwiązywac układ z 9 niewiadomymi.
2) Nie ma podanego działania, chyba że miałaś jakies oznacznie na wykładzie ktorego nie znamy.
3) Połowa długosci iloczynu wektorowego AB i AC
4) Rozszerzyć przez sprzęzenie z
2 (analogia do usuwania niewymiernościz mianownika w szkole

)
5) Zastosować ten wzór
10 lut 19:41
6latek: | | (6−5i)(−4−4i) | | −24−24i+20i+20i2 | | −44−4i | | 44 | | 4 | |
= |
| = |
| = |
| =− |
| − |
| i |
| | (−4+4i)(−4−4i) | | 32 | | 32 | | 32 | | 32 | |
(skroc to sobie
−4+4i)(−4−4i)=32 (−4)
2−(16i
2)=32
10 lut 20:34
Mila:
3)
A = ( −5, −2, −3 ) ; B = ( −4, −4, −3 ) ; C = ( −1, −2, −2 )
AB
→=[1,−2,0]
AC
→[4,0, 1]
−−−−−−−−−
i j k
1 −2 0
4 0 1
=====
det(..)=[−2i,−j,8k]
|−2,−1,8]=
√22+12+82=
√4+1+64=
√69
10 lut 20:45
6latek: Zadanie nr 3
A=(−5,−2,−3)
B=(−4.−4,−3)
C=(−1,−1,−2)
AB=[1,2,0]
AC=[4,1,1]
Wyznaczamy wektor w=ABxAC
[1,2 0]
[4,1,1]
|2,0|
|1,1|=1=w
x
|0,1|
|1,4|=−1=w
y
|1,2|
|4,1|=−7 =w
z
w=[1,−1,−7]
|w|=
√12+(−1)2+(−7)2=
√51
10 lut 20:55
6latek: To ja sie pomylilem gdzies w takim razie
10 lut 20:56
6latek: Juz widze , Przy wektorze AB zamiast 2 ma byc (−2)
10 lut 20:57
Edyta: Dziękuję, starałam się doliczyć dalej. Wyniki raczej powinny się mi zgadzać.
10 lut 22:32
Mila:
z5=972*(1+i)
10 lut 23:12