wzór na sumę wyrazów zespolonego ciągu geometrycznego
Marta: Wykorzystując wzór na sumę wyrazów zespolonego ciągu geometrycznego obliczyć:
1 + (1 − i) + (1 − i)2 + ... +(1 − i)n.
Jest ktoś w stanie pomóc? Będę bardzo wdzięczna!
10 lut 17:27
ICSP: a
1 = 1
q = 1 − i
liczba wyrazów : n + 1
| | 1 − qn | |
Sn+1 = 1 * |
| = ... |
| | 1 − q | |
10 lut 17:48
Marta: tak też zrobiłam. Stanęłam na: −i + i * (1−i)n+1
10 lut 17:58
Marta: Odpowiedź jest w postaci tryg.
10 lut 17:58
piotr: −i+√2n+1 (sin((n+1)π/2)+icos((n+1)π/2))
11 lut 14:29
piotr: **poprawka: : −i+√2n (sin(nπ/2)+icos(nπ/2))
11 lut 14:32